7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiEUROPOL Prima zi de acțiune de referință împotriva propagandei online teroriste de...

EUROPOL Prima zi de acțiune de referință împotriva propagandei online teroriste de dreapta

La Ziua Acțiunii s-au alăturat un total de 28 de parteneri internaționali: Australia, Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Regatul Unit și Departamentul de Poliție din New York.

Zilele de acțiune de trimitere se bazează pe trimiterea de către Europol și unitățile specializate din țările partenere a propagandei teroriste către furnizorii de servicii online care sunt responsabili de evaluarea conținutului pentru a stabili orice potențială încălcare a condițiilor lor de serviciu. Printre articolele menționate s-au numărat:

  • conținut terorist și extremist de dreapta;
  • material produs sau care favorizează organizații de dreapta interzise;
  • materiale produse și diseminate referitoare la atacuri relevante de dreapta, cum ar fi texte, videoclipuri, fișiere audio, publicații, imagini și conturi de socializare.

În timpul Zilei de acțiune a recomandărilor, părțile implicate au revizuit procesul de trimitere, de la detectarea conținutului terorist până la semnalizarea acestuia către furnizorii de servicii online (OSP). Un număr total de 1 038 articole a fost evaluat pentru trimiterea către OSP, cu o cerere de revizuire în raport cu termenii lor de serviciu.

Amenințarea reprezentată de extremismul violent de dreapta a crescut. Atacurile teroriste din Christchurch (Noua Zeelandă), Poway (SUA), El Paso (SUA), Bærum (Norvegia) și Halle (Germania) au făcut parte dintr-un val de incidente violente la nivel mondial, a căror autori au făcut parte din comunitățile transnaționale similare din online și s-au inspirat reciproc.

Utilizarea internetului devine din ce în ce mai importantă în acest context. Acest lucru nu se mai aplică doar radicalizării și recrutării, ci și dezmembrării infracțiunilor de către oamenii legii. Această primă zi de acțiune de recomandare împotriva terorismului de dreapta și a propagandei extremiste online a avut ca scop descoperirea surselor activităților de pe internet și dezvoltarea unor abordări pentru combaterea acestora. Acțiuni comune similare vor continua să fie organizate în viitor.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă