UPDATE. Prinţul moştenitor al Olandei, Willem-Alexander, a devenit rege, marţi ,la ora 10.10 (11.10 ora României), după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare, relatează AFP, conform Mediafax.
–-
Cel mai tânăr monarh european, regele Willem-Alexander urcă, marţi, pe tronul Olandei, după abdicarea reginei Beatrix, scrie France Presse, potrivit Agerpres.
Olandezii vor asista la ceremonia de urcare pe tron a regelui, care, la 46 de ani, devine cel mai tânăr suveran din Europa.
Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcaţi în portocaliu ar urma să invadeze străzile din Amsterdam pentru a marca ceremonia. Tânărul rege va fi primul bărbat din 1890, după trei regine şi o regentă în ţara sa.
Acesta va fi şi primul dintr-o nouă generaţie de monarhi europeni, a căror vârstă medie este de 71 de ani, care accede la tron. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul de abdicare, predând ştafeta generaţiei tinere.
Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia sa de origine argentiniană Maxima (41 de ani) nu sunt adepţi stricţi ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul ‘majestate’. ‘Oamenii pot să-mi spună aşa cum se simt ei mai confortabil’, a mai spus el, pretinzând că vrea să fie un monarh al ‘secolului XXI’ care să reconcilieze tradiţia cu modernitatea.
Rolul monarhului a evoluat de la crearea în 1815 a Regatului Ţărilor de Jos, care a fost înainte republică.
După 2012, suveranul nu mai este implicat în formarea guvernului, parlamentului, ca înainte, dar semnează încă legi. Willem-Alexander a asigurat că va accepta acest rol pur simbolic dacă Parlamentul va decide în acest sens.
Noul rege va depune jurământul în faţa celor două Camere ale Parlamentului, care se vor reuni în fosta biserică din Amsterdam, situată la o aruncătură de băţ de palatul regal. El va fi întronizat şi nu încoronat, o nuanţă marcând separarea între biserică şi monarhia din Olanda.
Dacă urcarea pe tron a reginei Beatrix în 1980 a fost marcată de violente manifestaţii împotriva crizei de locuinţe, în cazul lui Willem-Alexander evenimentul nu ar trebui să fie puternic perturbat.
Amsterdamul are prevăzute şase locuri pentru manifestaţiile antimonarhiste, dar unul singur a fost rezervat până acum de către republicani, care prevăd o acţiune paşnică, în haine albe, în opoziţie cu portocaliul. Aceştia vor protesta în special pentru a cere o reducere a bugetului alocat Casei regale, un fond anual de 825.000 de euro.
Criticat aspru pentru cuvintele sale şi amestecul improbabil de stiluri, cântecul oficial al întronizării va răsuna de asemenea. Marţi seara, 17 milioane de olandezi sunt invitaţi să-l cânte împreună în cor.