Comisia Europeană a adoptat, ieri, o propunere care prevede eliminarea vizelor de acces în spaţiul comunitar pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşaport biometric, informează un comunicat al Executivului UE.
Decizia a fost luată cu o zi înainte de Summitul care începe astăzi la Vilnius, în cadrul căruia Republica Moldova va semna acorduri de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană.
„Sunt foarte bucuroasă să propun eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşaport biometric. Vreau să felicit autorităţile moldovene pentru eforturile de implementare a unor reforme-cheie şi pentru progresele semnificative înregistrate. Posibilitatea de a călători în Spaţiul UE fără viză facilitează contactele între popoare şi stimulează afacerile, consolidând legăturile culturale şi sociale între UE şi R. Moldova. Sper cu sinceritate că şi alte state membre ale Parteneriatului Estic care încearcă să obţină eliminarea vizelor vor continua acţiunile în acest sens“, a declarat Cecilia Malmström, comisarul UE pentru Afaceri Interne.
Comisarul UE pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Ştefan Füle, a lăudat reformele adoptate de Republica Moldova. „Sunt încântat că putem face această propunere cu o zi înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde intenţionăm să lansăm Acordul de asociere, inclusiv crearea unei Zone Libere Complete cu R. Moldova“, a explicat Füle.
Propunerea de eliminare a vizelor de călătorie în UE pentru cetăţenii moldoveni urmează să fie discutată în Parlamentul European şi în Consiliul UE.
Ce se discută la Summit
Summitul Parteneriatului Estic, reuniune la care vor lua parte şefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană şi din vecinătatea estică a blocului comunitar, se va desfăşura astăzi şi mâine la Vilnius.
La acest Summit, Republica Moldova şi Georgia urmează să parafeze Acordul de asociere cu UE, în timp ce Ucraina ar fi trebuit să semneze acest document, dar a anunţat că suspendă acest proces.
Ucraina, care era mai avansată în apropierea de UE, a reuşit să parafeze acest document în 2012, după aproape cinci ani de negocieri cu UE, în pofida tensiunilor legate de încarcerarea fostului premier Iulia Timoşenko. Totuşi, cu o săptămână înainte de Summitul de la Vilnius, Guvernul de la Kiev a anunţat că a suspendat pregătirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a reuniunii. Decizia a fost interpretată în unele capitale europene drept o cedare a preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, la ameninţările ruse cu limitarea importurilor ucrainene în cazul în care Kievul semnează Acordul de asociere la UE.