Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Elevii din Constanța amenajează un parc

Constanța suferă la capitolul spațiu verde. Dacă politicienilor pare să nu le pese prea mult de soarta orașului, elevii sunt hotărâți să schimbe lucrurile. Au pus mână de la mână și au finanțat amenajarea unui parc în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN).

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 07.12.2018 - 16:20

CMSN, în colaborare cu Asociația „Împreună pentru Viitor“ Constanța, au inaugurat un așa-numit „Intelect Parc“. Este un concept inovativ de parc pentru România, care își propune să le ofere copiilor o alternativă utilă și plăcută pentru petrecerea timpului liber departe de calculator, în spații deschise, socializând și dezvoltându-și intelectul prin jocuri ale minții.

 

„Piticot“ gigantic

Aici se găsesc doar jocuri în mărime uriașă, de stimulare intelectuală, socializare și divertisment. „În INTELECT PARC, copiii vor putea juca șah, cu piese gigantice, pe o tablă, «Turnul instabil», «Scrable – Jocul cuvintelor», «X și 0», jocul «Dame», joc de «Cărți uriașe», dar și jocurile copilăriei care au fascinat generații întregi, «Nu te supăra, frate», «Piticot» și «Roata provocărilor». Toate au fost concepute în mărime uriașă, astfel încât să fie jucate în aer liber și să le permită copiilor să facă mișcare în timpul jocurilor. În trecut, noi jucam «Piticot» stând pe scaun, în jurul mesei, acum cei mici vor juca un «Piticot» în mărime naturală, aruncând cu zaruri foarte mari pentru a înainta în căsuțele jocului și vor fi pionii care fac mișcările pe tabla de joc. Indiferent că sunt jocuri de echipă sau individuale, copiii vor fi provocați să gândească, să calculeze, să-și dezvolte vocabularul, să-și testeze istețimea și echilibrul, să învețe să piardă cu onoare, să-și ajute coechipierii când este cazul“, spun organizatorii.

 

Bani de la elevi

Fondurile au fost strânse de elevi de la mai multe școli, care au participat la proiectul „Învățăm cum să ajutăm“, prin intermediul căruia s-a adunat suma de 26.075,5 lei. Proiectul i-a învățat pe copii să organizeze singuri evenimente și campanii de strângere de fonduri pentru diverse cauze sociale. Considerând că e nevoie de parcuri și zone recreative în aer liber, copiii au adoptat această cauză și toți banii strânși de ei au fost investiți de către Asociația „Împreună pentru Viitor“ în acest parc. Suma prea mică nu a permis angajarea unui constructor de parcuri din străinătate, cum se dorea inițial, dar pentru a respecta promisiunea făcută copiilor, prin creativitate și dorința de a le oferi ceva util și deosebit, asociația a venit cu acest concept nou de parc. Elevii constănțeni care și-au finanțat parcul sunt de la: Școala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu“, Școala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu“, Școala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogeanu“, Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian“, Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“, Școala Gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny“, Școala Primară „Colibri“, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“, Liceul Teoretic „Ovidius“, Liceul Internațional de Informatică.

 

Spațiul verde dispare

Un raport întocmit anul trecut de către specialiștii Băncii Mondiale trage un serios semnal de alarmă. Municipiul Constanța face parte din categoria celor care au pierdut spațiu verde în ultimii ani. Dacă în 2000 vorbeam de 18 metri pătrați pe cap de locuitor, în 2015 se ajunsese la 15 mp. Datele sunt culese de la Institutul Național de Statistică. La nivel național, în clasamentul numărului de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, în anul 2015, Constanța se afla pe locul 31. Clujul a crescut de la 10 mp în 2000 la 25 mp în 2015. Craiova a crescut de la 34 mp la 39 mp. „Pentru a fi siguri că un număr cât mai mare de cetățeni ar avea acces la spații verzi este necesară, în multe cazuri, crearea de parcuri la nivel metropolitan – mai ales atunci când centrele orașelor nu au pământ care poate fi convertit în arii înverzite“, spun specialiștii Băncii Mondiale. Normele europene recomandă o suprafață de spațiu verde de 25 mp pentru fiecare locuitor.

Comentarii

loading...