Efecte ale vremii în 13 judeţe şi în municipiul Bucureşti

Ploile şi vântul puternic au produs efecte negative în treisprezece judeţe şi în municipiul Bucureşti, pompierii intervenind pentru degajarea a zeci de copaci căzuţi, dar şi pentru înlăturarea unor elemente desprinse de pe acoperişuri.

Share

Rl online 0 comentarii

11.03.2019 - 10:22

În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis 35 avertizări sau atenţionări pentru fenomene meteo periculoase care anunţau precipitaţii şi intensificări ale vântului ce local depăşesc la rafală viteza de 50…70 km/h, iar la munte până la 120 km/h.

Potrivit IGSU, în urma precipitaţiilor şi vântului de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative în 13 judeţe (Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Covasna, Cluj, Galaţi, Ilfov, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Prahova, Suceava şi Vrancea) şi în municipiul Bucureşti.

Astfel, echipajele de pompieri împreună cu autorităţile publice locale au acţionat pentru degajarea a 21  copaci doborâţi, 6 cabluri electrice şi 10 elemente de construcţie desprinse, fiind avariate un autoturism şi 4 acoperişuri de imobile. Totodată, a fost evacuată apa din 5 beciuri inundate.

Circulaţia rutieră şi feroviară a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi pe un tronson de cale ferată (Bicsadu Oltului - Băile Tuşnad), pe cinci drumuri naţionale (DN 73, DN 11, DN17A, DN 1 şi DN 2) şi trei drumuri judeţene (DJ 103B, DJ 172D şi DJ 177A).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, la ora 07.00 erau nealimentaţi 1.827 consumatori din 5 judeţe – Bacău, Covasna, Harghita, Vrancea şi suceava. Pentru remediere se acţionează în teren cu mai multe echipe tehnice ale distribuitorilor de energie.

”În această dimineaţă (luni – n.r) erau în derulare intervenţii pentru evacuarea apei din beciuri în judeţul Bistriţa-Năsăud şi pentru repunerea sub tensiune a areţelei electrice pe tronsonul CFR Bicsadu Oltului - Băile Tuşnad din judeţul Harghita”, a transmis IGSU.

Pentru evitarea producerii unor evenimente care pot afecta viaţa şi bunurile, pe timpul manifestării vântului puternic, pompierii sfătuiesc populaţia să se îndepărteze de arbori sau elemente de construcţie care se pot desprinde ori să rămână în spaţii închise care asigură protecţia.

De asemenea, în condiţii de vânt se interzice igienizarea terenurilor prin ardere fiind favorizată propagarea la locuinţe sau la fondul forestier.

Comentarii