Daniel Băluță, primarul sectorului 4 din București, medic și tată, consideră că părinții trebuie să decidă dacă sunt oportune sau nu orele de educație sexuală

Educația sexuală, în școlile din lume

Educația sexuală la copii încinge spiritele în coaliția de guvernare. Dacă Barna i-a făcut medievali pe liberalii conservatori, aceștia vor ca orele să fie făcute cu acordul părinților. Țările din UE au viziuni diferite despre o recomandare, cu titlul executoriu.

Share

Marius Ghilezan 0 comentarii

Actualizat: 24.06.2021 - 08:04

Legea votată anul trecut a fost retrimisă de către Klaus Iohannis la Parlament, pentru că nu i-a convenit modificarea termenului de “educație sexuală” cu “educația sanitară.” Spiritele sunt încinse în coaliția de guvernare. Conservatorii liberali vor ca lecțiile să se facă doar cu acordul părinților.

“Vrem o țară ca afară,” a fost sloganul prin care noua coaliție a ajuns la putere. Dar să vedem cum se predau aceste lecții în țările membre UE.

Oficialii europeni: "copiii trebuie să se bucure de sexualitate"

În majoritatea țărilor europene s-a instituit noua paradigmă a educației sexuale de la vârste fragede pentru a combate abuzurile sexuale la minori și pentru a stopa creșterea numărului de minore însărcinate, zic expunerile de motive legislative.

Nimeni nu dezbate însă, la noi, mișcarea din punct de vedere ideologic și de influențele venite de peste Ocean.  

Copiii trebuie „să se bucure de sexualitate atât fizic cât și emoțional, individual, precum și în relații”, arată documentele instituțiilor europene. 

 

 

Recomandările Comisiei Europene privind modificarea legislațiilor naționale diferă de la state la state.

Studiind legile din mai multe state, putem observa o diferență majoră de abordare, în contextul în care majoritatea legislativelor țărilor membre UE au adoptat astfel de norme juridice.

În Olanda, prostituatele își povestesc copiilor viața sexuală

Dacă În Țările de Jos se discută încă din primele clase despre identitățile de gen și despre posibilitatea omului de a alege ce vrea să fie femeie sau bărbat, în cele conservatoare se fac lecții despre abstinența și pregătirea psihologică a adolescenților pentru întemeierea familiei tradiționale.

În clasele școlarilor din Olanda, cea mai liberală democrație europeană, prostituatele, lesbienele, transgenderii sunt aduși în clasele gimnaziale pentru a le povesti micuților despre viața lor.

Aproape jumătate dintre statele membre UE - Austria, Croația, Cipru, Finlanda, Franța, Irlanda, Lituania, Letonia, Malta, Portugalia, Slovacia și Slovenia – au prevăzute în programele școlare tema diferit, fie în manualele de biologie, vorbindu-se copiilor despre înmulțirea animalelor, fie în materiile de religie și în cele de studii etice.

Ministrul român vrea "educație pentru viață"

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri seara, la TVR 1, că nu înțelege „efervescența” legată de predarea educației sexuale și a precizat că ministerul va propune în planurile-cadru pentru 2022 introducerea disciplinei educație pentru viață, cu tematică abordată din perspectiva vârstei elevului, fără să se întreacă măsura.

Convenția de la Lanzarote sau cum diavolul patronează bordeluri

Convenția Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, așa numita Convenție de la Lanzarote impune statelor să „se asigure că toți copiii primesc informații cu privire la riscurile exploatării sexuale și ale abuzurilor sexuale, precum și cu privire la mijloacele prin care se pot apăra”.

O parte dintre state au adoptat subiectul în orele de educație cetățenească, punând profesorii să discute cu elevii despre organizarea socială și despre rolul familiei. 

O constantă se desprinde din toate acestea: educație pentru sănătate e numele noii modificări legislative, soluție care ar putea duce la un compromis între taberele românești, aflate în dispută.

Trendul educației sexuale la minori vine din SUA, acolo unde discuțiile sunt mai avansate. Unele state vor să introducă chiar și în grădiniță această materie aprig disputată.

Ceea ce nu se vorbește pe la noi e că în Austria, Bulgaria, Irlanda, Polonia și Slovacia, părinții pot să-și scoată de la orele specifice copiii.

O senatoare socialistă vrea ca identitatea de gen să fie predată și la grădiniță

 

În New York, senatoarea democrată Samra G. Brouk, promovează interesele grupului de stânga „Sex Ed for Social Change” – care susține că și copiii de 5 ani trebuie să învețe despre „identitatea de gen.”

Bastioanele conservatoare nu se predau

Polonia și Ungaria rămân bastioane ale conservatorismului European. Încă din 2019, în urma unei ințiative civice, Duma de stat a adoptat o lege împotriva pedofiliei, cu referire la toți cei care vor învăța copiii despre activitățile sexuale. Progresiștii au lansat ample proteste în majoritatea marilor orașe. Recent, Polonia a fost amenințată de o rezoluţie a Parlamentului European, care somează legislativul de la Varșovia să schimbe legea.

De partea majorității conservatoare din Seimul polonez se află Biserica Catolică.

În Ungaria, se menține în vigoare o lege din 1978 privind orele de „Viața sexuală și de familie”, cu participarea medicilor, a psihologilor, mai mult de igienă sanitară, pentru prevenirea bolilor.

În România, parlamentarii se încaieră. Barna îi acuză de feudalism pe liberalii conservatori.

BOR consideră acțiunea drept “un atentat la inocența copiilor.”

 

 

 

Comentarii