După 9 ani de așteptare: Metroul circulă, în sfârșit, în Drumul Taberei

Magistrala de metrou din Drumul Taberei este funcțională, după o așteptare de 9 ani în care lucrarea a avut de depășit bariere birocratice dar și dificultăți administrative și constructive.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 15.09.2020 - 14:42

Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor a fost deschisă la prânz de Klaus Iohannis, președintele României. După ce le-a reamintit călătorilor că trebuie să nu uite să poarte masca de protecție și să respecte distanțarea socială, șeful statului a ținut să le mulțumească celor care, în sfârșit, au făcut posibilă darea în folosință a unei lucrări așteptată de atâția ani de zeci de mii de bucureșteni.

„Mi-am permis adineauri, jos pe peron să îi felicit pe cei care au construit această linie de metrou. Este o mare realizare și trebuie să recunoaştem acest lucru. Este cert, după Revoluţie, cea mai mare realizare de acest tip de tip metrou din România. Sigur nu a fost uşor până aici şi această linie risca să devină aşa un fel de legendă, o legendă a amânărilor, dar iată a venit un Guvern hotărât care a dorit să dovedească faptul că şi astfel de lucrări pot fi finalizate cu succes şi iată că se inaugurează.”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a îndemnat Guvernul să folosească fondurile europene pe care țara noastră le-a primit pentru infrastructură, singura posibilitate de dezvoltare a țării și de îmbunătățire a condițiilor de trai ale românilor.

Premierul Ludovic Orban se bucură că, în sfârșit, bucureștenii pot acum călători mult mai ușor în cartierul Drumul Taberei și a amintit că era ministru al Transporturilor în anul 2008, atunci când au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și s-a semnat strategia de dezvoltare a rețelei de metrou. „2007 şi 2008 au reprezentat anii în care au fost reluate investiţiile la metrou. Am realizat tronsonul dinspre autostrada Soarelui cu 4 staţii. E o onoare pentru mine ca, împreună cu directorul general Gabriel Mocanu, să avem această bucurie de a fi de faţă la punerea în funcţiune acestui metrou foarte important pentru Bucureşti şi locuitorii din Drumul Taberei”, a spus Ludovic Orban, adăugând că investițiile în infrastructură sunt prioritatea zero a Guvernului PNL și că lucrările viitoare de extindere a rețelei nu vor mai dura atât de mult.

Magistrala de metroul M5, secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv staţia şi Depoul Valea Ialomiţei, este finanţată integral din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 - 2013, POIM 2014 - 2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului aprobat prin HG nr. 374/2019 este de aproape 3,224 miliarde de lei.

 

Comentarii