DSV Covasna: Momentan nu se pune problema uciderii preventive a porcilor

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Covasna a precizat, sâmbătă, că au fost luate măsuri de urgenţă pentru limitarea extinderii pestei porcine în judeţ, după confirmarea primului focar în municipiul Sfântu Gheorghe.

Share

Rl online 0 comentarii

02.02.2019 - 16:01

"Subliniem ca nu se doreşte crearea de panică. În momentul de faţă situaţia este sub control şi momentan nu se pune problema uciderii preventive a porcilor din zona Orko", a menţionat directorul executiv al DSV Covasna, Siko Barabasi Sandor, într-un comunicat de presă remis de Agerpres.

DSV Covasna a anunţat vineri seară apariţia virusului pestei porcine africane în judeţ, virusul fiind confirmat la două cadavre de porci depistate într-o groapă de gunoi situată la marginea municipiului Sfântu Gheorghe.

Din investigaţiile preliminare a rezultat că animalele afectate au fost crescute într-o gospodărie din municipiu timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere şi a fost dezinfectată.

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Covasna, care s-a întrunit în şedinţă extraordinară, a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, stabilind o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitar-veterinare judeţene şi a organelor de Poliţie.

Comentarii