14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDosarul privind incendiul produs, în 21 ianuarie 2017, în clubul Bamboo din...

Dosarul privind incendiul produs, în 21 ianuarie 2017, în clubul Bamboo din Capitală a fost clasat

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, printr-o ordonanţă din 14 decembrie 2018 s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect incendiul produs în noaptea de 20/21 ianuarie 2017 la Clubul Bamboo din Bucureşti, sub aspectul infracţiunilor de distrugere, respectiv distrugere din culpă, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

“În esenţă, s-a reţinut că reprezentanţii societăţii în administrarea căreia se afla clubul şi-au îndeplinit obligaţiile de diligenţă şi de prudenţă pentru a evita producerea unui rezultat socialmente periculos”, arată Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Conform sursei citate, din cercetările făcute în cauză a rezultat că incendiul din 21 ianuarie 2017 a fost cauzat fie de supraîncălzirea unui conductor electric, fie de apariţia unui scurtcircuit pe traseele cablurilor de distribuţie a energiei electrice, însă nu au rezultat deficienţe de instalare, componenţă sau funcţionare a reţelei electrice imputabile reprezentanţilor societăţii în cauză.

Ordonanţa prin care s-a dispus clasarea a fost comunicată persoanelor interesate.

În urma incendiului din clubul Bamboo, din 21 ianuarie 2017, 44 de persoane au ajuns la şase spitale din Capitală, pentru îngrijiri medicale.

Procurorii au început atunci urmărirea penală in rem pentru distrugere din culpă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

După ce dosarul a fost preluat de Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, s-a constituit o listă cu martori, printre care şi lăutarii care au fost la o petrecere într-o sală de evenimente din complexul Bamboo, unde era organizat Revelionul lăutarilor. Petrecerea lăutarilor, la care au participat atunci, printre alţii, Adi Minune, Cornelia Catanga şi soţul acesteia, Aurel Pădureanu, a avut loc într-o clădire lipita de clubul care a ars. Aceştia au dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Incendiul din Clubul Bamboo a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sâmbătă 21 ianuarie, la ora 03.32. Peste 260 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, distrugând clubul Bamboo în totalitate, incendiul fiind declarat stins după 57 de ore de la sosirea echipajelor ISU.

Joshua Castellano, fondatorul clubului Bamboo, declara, după ce a fost audiat la Poliţia Capitalei, că focul nu ar fi pornit nici de la instalaţia electrică, refăcută în totalitate după tragedia din Colectiv, nici de la o ţigară. El preciza că nu a putut face asigurare, întrucât nu avea încă autorizaţie de la ISU, dar urma să o obţină până la 30 iunie.

În urma unei expertize tehnice care a stabilit că există un risc major ca structura clubului Bamboo să se prăbuşească, Inspectoratul de Stat în Construcţii a decis ca structura de rezistenţă să fie dezafectată în totalitate pentru a permite anchetatorilor să efectueze cercetarea la faţa locului.

Demolarea clubului Bamboo a început în 27 februarie 2017, costurile lucrărilor fiind suportate de patronii localului, declara atunci, pentru News.ro, Dumitru Bădrăgan, avocatul patronilor clubului.

Clubul Bamboo a fost fondat în urmă cu 15 ani de Joshua Castellano.

În iunie 2005, clubul Bamboo a mai ars din temelii, iar atunci Joshua Castellano spunea că “singurul vinovat este natura”. Cătălin Botezatu, acţionar în 2005, acuza faptul că focul a fost pus intenţionat. 

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă