FOTO: UNICEF

Doar un copil de școală din trei are acces la internet de acasă pentru studia online

Un raport întocmit de UNICEF arată că există un decalaj digital enorm între copiii cu vârstă școlară în ceea ce privește accesul la rețeaua de internet.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 02.12.2020 - 12:11

Două treimi dintre copiii cu vârste școlare din lume, aproximativ 1,3 miliarde de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani, nu au conexiune la internet acasă, potrivit unui nou raport comun al UNICEF și al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Raportul arată că nu există acces la internet nici în rândul a aproximativ 759 milioane persoane cu vârsta între 15 și 24 ani la internet, un procent de peste 63%.

„Faptul că atât de mulți copii și tineri nu au internet acasă reprezintă mai mult decât un decalaj digital - este o falie digitală. Lipsa de conectivitate nu limitează doar capacitatea copiilor și tinerilor de a se conecta online. Îi împiedică să concureze în economia modernă. Îi izolează de lume. Iar în cazul închiderii școlilor, ca în situația cu care se confruntă în prezent milioane de persoane din cauza Covid-19, le îngreunează accesul la educație.”, consideră Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Potrivit UNICEF, aproape un sfert de miliard de elevi din întreaga lume sunt încă afectați de închiderea școlilor; din cauza Covid-19, sute de milioane de elevi se bazează pe învățarea virtuală. Pentru cei care nu au acces la internet, educația poate fi inaccesibilă. Chiar și înainte de pandemie, un număr tot mai mare de tineri aveau nevoie să deprindă competențe fundamentale, transferabile, digitale, specifice unor locuri de muncă și antreprenoriale pentru a concura în economia secolului XXI.

Decalajul digital perpetuează inegalitățile care deja creează diviziuni între țări și comunități, arată raportul. Copiii și tinerii din cele mai sărace gospodării, din statele rurale și cu venituri mai mici, rămân și mai mult în urma colegilor lor și au foarte puține șanse de a recupera.

La nivel global, 58% dintre copiii de vârstă școlară din cele mai bogate gospodării au conexiune la Internet acasă, comparativ cu doar 16% dintre copiii din cele mai sărace gospodării. Aceleași disparități există și la nivelul veniturilor țărilor respective. Mai puțin de unul din 20 de copii de vârstă școlară din țările cu venituri mici are conexiune la Internet acasă, comparativ cu aproape nouă din 10 din țările cu venituri mari.

Comentarii