7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDNA l-a pus sub acuzare pe Alexandru Cumpănaşu pentru fraudă cu fonduri...

DNA l-a pus sub acuzare pe Alexandru Cumpănaşu pentru fraudă cu fonduri europene

Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Potrivit articolului 18 indice 1 din legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, „folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”.

Potrivit declarației de avere semnate cu ocazia candidaturii la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), deși nu are studii superioare. 

Anul trecut, Cumpănașu a încasat și peste 580.000 de lei, iar soția lui, peste 310.000 de lei, drepturi de autor din proiectele ONG-ului său, Asociația pentru Implementarea Democrației. După ce presa a dezvăluit că Alexandru Cumpănașu nu are studii superioare, SNSPA a reverificat datele furnizate de Cumpănaşu. 

La începutul lunii septembrie, G4media.ro a arătat că Alexandru Cumpănaşu a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europene derulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de el.

Parteneri i-au fost mari instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector. Odată ce proiectele au început să fie implementate, Cumpănașu și soția lui au ajuns să fie plătiți în calitate de experți. Iată câteva exemple:

Internaţionalizare, echitate şi management universitar pentru un învăţământ superior de calitate.

Proiectul a fost implementat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţamântului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015 şi cofinanţat din “Fondul Social European” prin Programul Operaţional “Dezvoltarea Resurselor Umane” (POSDRU).

Valoarea totală: 13 milioane de lei.

Parteneri:
Asociaţia Internaţională a Universităţilor (IAU)
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)
Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID)
Pregătirea sistemului naţional de e-Administraţie în România. Proiectul a fost implementat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), cu fonduri europene din Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”, iar Asociația pentru Implementarea Democrației a fost partener, împreună cu 8 universități și centre de studii. Obiectivul general al proiectului a fost pregătirea condiţiilor necesare pentru trecerea la sistemul naţional de e-Administraţie în vederea creării unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socio-economic al societăţii româneşti. Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 12 milioane de lei.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă