10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDNA: Din 300 de dosare cu magistrați, doar șase suspecți și doi...

DNA: Din 300 de dosare cu magistrați, doar șase suspecți și doi inculpați

„În cursul anului 2018, nu au fost decât 70 de dosare din acestea, care aveau magistraţi. Celelalte dosare sunt înregistrate la celelalte secţii sau servicii teritoriale din cadrul DNA. Pare un număr mare de dosare pe magistraţi, dar vă pot justifica de ce e atât de mare. În dreptul procesual penal eşti obligat să inregistrezi orice sesizare penală. Cel care sesizează indică fapta, făptuitorul, îţi dă datele, eşti obligat să înregistrezi sesziazarea şi se constituie cauză penală. Cele mai multe cauze din cele discutate sunt înregistrate în urma unor sesizări făcute de unele părţi din dosare civile sau părţi procesuale: nemulţumiţi că procurorul i-a trimis în judecată, că procurorul nu ştiu ce i-a făcut. În aceste 300 de cauze, sunt şase suspecţi şi doi inculpaţi, aceste persoane sunt în patru cauze”, a declarat procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, la B1TV.„În cursul anului 2018, nu au fost decât 70 de dosare din acestea, care aveau magistraţi. Celelalte dosare sunt înregistrate la celelalte secţii sau servicii teritoriale din cadrul DNA. Pare un număr mare de dosare pe magistraţi, dar vă pot justifica de ce e atât de mare. În dreptul procesual penal eşti obligat să inregistrezi orice sesizare penală. Cel care sesizează indică fapta, făptuitorul, îţi dă datele, eşti obligat să înregistrezi sesziazarea şi se constituie cauză penală. Cele mai multe cauze din cele discutate sunt înregistrate în urma unor sesizări făcute de unele părţi din dosare civile sau părţi procesuale: nemulţumiţi că procurorul i-a trimis în judecată, că procurorul nu ştiu ce i-a făcut. În aceste 300 de cauze, sunt şase suspecţi şi doi inculpaţi, aceste persoane sunt în patru cauze”, a declarat procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, la B1TV, citează Mediafax.

Magistratul a mai subliniat că pentru restul de 296 de dosare s-a început anchetă in rem. „Anul trecut, au fost soluţionate 370 de cauze cu magistraţi., Anul acesta au fost trimişi în judecată, din 1 ianuarie 2018 până la 1 iulie, doi magistraţi: de la o judecătorie din Timişoara şi un procuror din DNA”, a mai spus Nistor.

Legea 207/2018 prevede şi obligaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a înainta cauzele în care sunt cercetaţi magistraţi, la momentul la care secţia devine operaţională, spune în proiectul cu care Marius Iacob a candidat la şefia DNA, unde se precizează că, în prezent, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de cauze care se află în această situaţie.

“Pentru că se modifică în acest mod competenţa Direcţiei, şi dispoziţiile referitoare la organizarea DNA din Regulamentul de ordine interioară trebuie modificate urgent, întrucît Serviciul pentru combaterea infracţiunilor în justiţie trebuie desfiinţat, iar întreaga activitate a Secţiei de combatere a corupţiei trebuie regândită”, potrivit sursei citate.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmase, miercuri seară, la Antena 3, că este „cât se poate de grav” faptul că există trei sute de dosare în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) care vizează magistraţi, mai ales că fiecare dosar poate avea mai mulţi făptuitori. Toader a susţinut că abia după înfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi se va afla exact numărul celor vizaţi, dar şi structura lor – câţi procurori, câţi judecători şi de unde provin aceştia.

Cele mai citite

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Alexandru Maxim, spectacol în Turcia! Românul a dat un gol și a pasat decisiv în victoria lui Gaziantep

Mijlocaşul român Alexandru Maxim a contribuit decisiv la victoria echipei sale, Gaziantep FK, cu scorul de 2-0, în fața formației Kasimpaşa, din etapa a...

SAMEDAY ar putea prelua compania de curierat rapid Sprinter din Ungaria

SAMEDAY, cunoscută pentru inovația sa în domeniul livrărilor și introducerea livrărilor easybox în România, anunță planurile de preluare a companiei de curierat rapid Sprinter...
Ultima oră
Pe aceeași temă