Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

DNA dezvăluie numărul de procurori delegați în instituție

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat luni că 12 procurori sunt delegaţi în instituţie de la alte parchete, în timp ce doi procurori numiţi în DNA sunt delegaţi la alte parchete.

Mihai Cernea 0 comentarii

Actualizat: 06.08.2018 - 18:06

Direcția Națională Anticorupție a răspuns, luni, solicităii ministrului Tudorel Toader cu privire la situația delegărilor din instituție.

„Toţi procurorii din cadrul DNA, delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere îndeplinesc condiţiile legale. Numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este 3. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este 2”, se precizează într-un comunicat al DNA, citat de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, delegările au fost făcute de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza art. 57 alin. 7 din Legea 303/2004, iar dintre procurorii delegaţi în funcţii de execuţie de la alte parchete şase au o vechime între 6 şi 8 ani.

„La şedinţa din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuţie situaţia celor şase procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani. Aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub imperiul dispoziţiilor legale în vigoare la data emiterii”, se arată în comunicat.

DNA precizează că, după şedinţa din 1 august, s-a solicitat la PÎCCJ un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 şi 8 ani şi eventuala încetare a delegării lor.

„La data de 6 august 2018, deşi PÎCCJ a apreciat că <nu poate fi pusă în discuţie legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiţie de vechime pentru delegarea procurorilor în funcţie de conducere şi execuţie>, cu toate acestea PÎCCJ a dispus încetarea celor şase delegări care nu au o vechime de cel puţin opt ani în funcţie, <pentru motive de oportunitate>”, relevă comunicatul DNA.

Pe de altă parte, DNA anunţă că nu există niciun caz de detaşare a unui procuror de la alte parchete sau instituţii.

Ministrul Justiţiei anunțase, sâmbătă dimineaţă, că luni dimineaţă va solicita DNA să îi comunice situaţia delegărilor şi detaşărilor în funcţie şi dacă nu au fost îndeplinite condiţiile legale.

„Luni dimineaţă, voi solicita de la DNA să ne comunice dacă există delegări şi detaşări în funcţie, precum şi situaţia exactă a acestora. Voi solicita să ne comunice dacă au existat situaţii în care, la momentul delegării sau detaşării, nu erau îndeplinite condiţiile legale”, anunţa ministrul Justiţiei pe pagina sa de Facebook.

Tudorel Toader preciza că se va verifica şi dacă este conformă declaraţia unuia dintre procurorii-şefi adjuncţi, în sensul că „doar 7 sau 8 dintre cei 178 procurori DNA sunt delegaţi. În DNA nu există procurori detaşaţi....”.

Ulterior, ministrul a precizat tot pe Facebook că, urmare a promptitudinii procurorului-şef adjunct al DNA, constată că sunt 20, şi nu 7 delegări la DNA, dar aşteaptă răspunsul complet.

„Apreciind promptitudinea procurorului-şef adjunct de la DNA, constat că sunt 20 şi nu 7 delegări. Rămânem în aşteptarea unui răspuns complet!”, a scris Toader.

Comentarii

loading...