15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDNA a clasat dosarul privind votul din diaspora la alegerile prezidenţiale din...

DNA a clasat dosarul privind votul din diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014

Procurorii DNA au clasat dosarul privind votul din diaspora la algerile prezidenţiale din 2014, unul dintre motive fiind acela că Senatul a respins, în iunie 2016, cererea procurorilor de încuviinţare a începerii urmăririi penale pe numele lui Titus Corlăţean, ministru de Externe în perioada alegerilor.

Astfel, deşi în urma anchetei a reieşit că modul în care ministerul condus de acesta a organizat scrutinul a dus la îngreunarea procesului de vot pentru românii din afara ţării, procurorii nu au putut continua urmărirea penală, ceea ce a impus clasarea cauzei.

De asemenea, procurorii DNA au avut în vedere o decizie a Curţii Constituţionale potrivit căreia o opţiune de politică legislativă nu poate fi cercetată de organele judiciare.

DNA a deschis o anchetă privind votul din diaspora de la alegerile prezidenţiale din 2014. Iniţial, Titus Corlăţean – ministrul Afacerilor Externe la acea vreme, funcţie din care a demisionat între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale, după ce la unele dintre secţiile de votare din ţări europene s-au format cozi foate mari, românii din diaspora fiind nemulţumiţi că nu au putut vota din cauza organizării defectuoase – a fost citat ca martor în acest dosar în faţa procurorilor.

În 2016 DNA a cerut Senatului României încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Titus Corlăţean, pentru fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis îndeplinind funcţia de ministru de Externe, cererea fiind respinsă de către plenul Senatului în 21 iunie.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă