8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zilei"Copilul nedorit" al lui Lazăr. Secția pentru investigarea magistraților este "unitate secretă"

“Copilul nedorit” al lui Lazăr. Secția pentru investigarea magistraților este “unitate secretă”

Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, mai bine cunoscută sub denumirea ei neoficială, aceea de “Secție pentru investigarea magistraților”, este cea mai nouă structură a Parchetului General, condus de procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Această Secție a devenit operațională la data de 23 octombrie 2018, după cum anunța, în acea zi, un comunicat al Parchetului General. Totuși, deși de la momentul intrării în atribuții și până astăzi au trecut mai bine de cinci luni, datele de contact al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție sunt trecute sub tăcere de către conducerea Parchetului General.

Spre deosebire de alte unități ale Parchetului, Secția pentru magistrați nu este indicată în organigrama Parchetului General, pentru că, în mod surprinzător, pe site-ul PG este publicată, în aprilie 2019, o organigramă care datează, se pare, din anul 2015. De asemenea, pe același site, la rubrica “Secții componente”, nu există nicio mențiune referitoare la Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. Evident că nici datele de contact ale acestei Secții (adresă poștală, număr de telefon, adresă de mail) nu sunt indicate nicăieri.

Totuși, comunicatul care fusese transmis la data de 23 octombrie 2018 de Biroul de informare şi relaţii publice al Ministerului Public era foarte explicit și preciza următoarele: 

“Astfel cum prevăd dispoziţiile art.881, coroborate cu dispoziţiile art. III din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, azi, 23 octombrie 2018, a devenit operaţională Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Secţia are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorii şi procurorii militari, secţia păstrându-şi competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de judecători şi procurori sunt cercetate şi alte persoane.

Dosarele aflate în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate până la acestă dată care privesc infracţiuni săvârşite de judecători sau procurori se preiau de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”.

De exemplu, unul dintre magistrații care lucrează la Secția pentru investigarea infracţiunilor din justiţie este procuroarea Adina Florea, cea pe care ministrul Justiţie, Tudorel Toader, o propusese, fără succes, pentru funcţia de şef al DNA.

Pe de altă parte, cel mai celebru personaj anchetat, în acest moment, de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie este Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, care deținuse, anterior, chiar funcția de procuror general.

Adresa la care funcționează Secția pentru investigarea magistraților este făcută publică, pe blogul său, de jurnalistul Radu Soviani, această adresă fiind în Aleea Modrogan nr. 16.

Care ar fi însă motivul pentru care actualul procuror general, Augustin Lazăr, evită să facă publice datele de contact ale Secției pentru investigarea magistraților?

O posibilă explicație este cea oferită de Radu Soviani:

“De ce ascunde domnul Lazăr adresa Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (aleea Modrogan 16) de susținătorii doamnei Kovesi, care vor să afirme că doamna Kovesi se află acum în fața unui abuz, dar, susținătorii neștiind adresa, par a fi reprezentați la fața locului doar de <<Ceaușescu>> și doar încă câțiva, neoferinduli-se posibilitatea reală a  susținerii doamnei Kovesi. O vrea arestată?

Eu am convingerea că mai devreme sau mai târziu, domnul Augustin Lazăr va ajunge și el la Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, din Aleea Modrogan nr. 16. Și de aceea, aș avea rugămintea către domnul Lazăr, atunci când se va duce, să compenseze neajunsul ascunderii adresei Secției și să înceapă declarațiile către presă, în felul următor: << Am fost chemat aici la Secția de investigare a Infracțiunilor din Justiție, din Aleea Modrogan 16… >>. Și să continue cum va ști el mai bine”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă