Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cazul Caracal. Când va primi DIICOT rezultatele trimise la FBI

DIICOT așteaptă peste o lună rezultatele de la FBI

Probele necesare pentru realizarea expertizei genetice de către specialişti din cadrul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) în cazul Caracal au fost trimise în Statele Unite, rezultatul fiind aşteptat într-un termen de peste o lună, a anunţat şeful DIICOT, Felix Bănilă.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.09.2019 - 16:34

Autorităţile judiciare din România au trimis către SUA probe de material genetic care vor fi analizate prin extragerea ADN-ului mitocondrial,  metodă pe care Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" nu este omologat să o realizeze, a anunţat, miercuri, procurorul şef al DIICOT Felix Bănilă.
 
"Nu este vorba despre o lipsă de încredere în Institutul nostru, ci pur şi simplu este vorba de faptul că o procedură de acreditare a unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi şi autorităţile din Statele Unite ale Americii permite o astfel de cooperare", a spus procurorul şef al DIICOT.
 
Acesta a explicat totodată că, în ceea ce priveşte realizarea unui profil psihologic al lui Gheorghe Dincă de către un specialist american, "este vorba despre solicitarea unei opinii secundare pentru a ne forma convingerea cu privire la sinceritatea inculpatului”.
 
Felix Bănilă a anunţat că mama Luizei Melencu, Monica Melencu, a fost invitată să meargă joi la sediul DIICOT pentru a spune dacă este sau nu de acord cu recoltarea de probe biologice.


Anterior, DIICOT a precizat că a cerut ajutorul specialiştilor FBI pentru a face o expertiză genetică în cazul victimei majore a lui Gheorghe Dincă, prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial şi cromozomial), motivând că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România. Totodată, ei au solicitat sprijinul FBI pentru stabilirea profilului psihologic /comportamental al lui Gheorghe Dincă. "Precizăm faptul că în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetăţean american în activităţile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor şi expertizelor în cauze de acest gen", a arătat DIICOT.

"Prin ordonanţa din data de 20.09.2019, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus efectuarea unei cereri de asistenţă judiciară în materie penală cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigaţii (F.B.I.), având drept obiect efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial şi cromozomial) al victimei majore, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Naţional de  Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de DIICOT.

În acest sens, arată sursa citată, au fost puse la dispoziţia Biroului Federal de Investigaţii fragmentele osoase care urmează a fi supuse analizei.

DIICOT a anunţat că, prin aceeaşi comisie rogatorie, s-a solicitat asistenţa specialiştilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului Gheorghe Dincă.

"Precizăm faptul că în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetăţean american în activităţile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor şi expertizelor în cauze de acest gen", a arătat DIICOT.

De asemenea, instituţia a precizat că activităţile procedurale care privesc partea civilă Monica Georgeta Melencu se află în conexitate cu activităţile anterior menţionate.

DIICOT a mai spus că mama Luizei Melencu a fost citată pentru 26 septembrie în vederea punerii în executare a autorizării emise luni de Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DIICOT vor preleva probe biologice de la mama Luizei Melencu, pentru efectuarea unei noi expertize judiciare genetice, ei obţinând în acest sens o autorizare de la un judecător de la Tribunalul Bucureşti. Această autorizare a fost cerută întrucât, luni, mama fetei a refuzat, la sfatul avocatului, prelevarea de probe biologice. DIICOT preciza că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identităţii victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei şi bunei desfăşurări a urmăririi penale.

"La data de 23.09.2019, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, în baza ordonanţei de delegare emisă de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, s-au prezentat la domiciliul părţii civile Melencu Monica Georgeta în scopul prelevării de probe biologice, necesare aflării adevărului în cauză şi efectuării unei noi expertize judiciare genetice. S-a solicitat consimţământul părţii civile Melencu Monica Georgeta care, după consultarea cu apărătorul ales, a refuzat prelevarea de probe", se arăta într-un comunicat de presă transmis, marţi, de DIICOT.

Conform sursei citate, în aceste condiţii, în baza art.190 al.2 şi 4 C.p.p., s-a solicitat şi s-a obţinut de la Tribunalul Bucureşti autorizarea judecătorului în vederea prelevării de probe biologice de la Monica Georgeta Melencu, mama victimei majore.

În vederea punerii în executare a autorizării instanţei de judecată, organele de poliţie judiciară delegate în acest scop vor desfăşura "activităţile prevăzute de lege", în cursul zilei de marţi, arăta DIICOT.

"Precizăm că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identităţii victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei şi bunei desfăşurări a urmăririi penale", mai scria în comunicat.

Săptămâna trecută, legiştii au trimis la DIICOT raportul final privind expertiza antropologică a fragmentelor osoase descoperite la liziera unei păduri din Caracal, unde Gheorghe Dincă susţine că a aruncat rămăşiţele Luizei Melencu, şi au precizat că acestea aparţinând unei fete de 15-19 ani. Specialiştii menţionau că este vorba despre o altă persoană decât Alexandra Măceşanu. În plus, Institutul Naţional de Medicină Legală a transmis că restul fragmentelor osoase din gospodăria inculpatului provin de la animale.

”La data de 18.09.2019, Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul final de expertiză medico-legală antropologică asupra fragmentelor osoase găsite cu ocazia conducerii în teren a inculpatului Dincă Gheorghe la data de 05.08.2019, în zona de lizieră de pădure amplasată pe terenul staţiunii de cercetare şi dezvoltare agricolă Caracal ca fiind locul unde a aruncat mai multe fragmente osoase ce au fost identificate şi ridicate”, a transmis, miercurea trecută, DIICOT.

Raportul arăta că fragmentele osoase şi fragmentele dentare expertizate provin de la scheletul unei singure persoane de sex feminin la care se estimează vârsta biologică la momentul decesului de circa 15-19 ani.

”Resturile scheletale şi dentare identificate în liziera pădurii staţiunii agricole Caracal provin de la o altă persoană decât cea descoperită la data de 26.07.2019. De asemenea, la aceeaşi dată, Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul final de expertiză medico-legală antropologică asupra fragmentelor osoase descoperite în toate perimetrele cercetate în locuinţa inculpatului şi a excavaţiilor efectuate în incinta imobilului, în perioada 12.08.2019 - 28.08.2019. Din concluziile acestui raport rezultă faptul că întregul material osos examinat este de origine animală”, a mai transmis DIICOT. 

Citește totul despre:

#diicot #fbi #Cazul Caracal

Comentarii