13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDIANA NICOLAE BUDU, MODELUL DUPĂ CARE A FOST REALIZATĂ STATUIA „TINEREȚE“

DIANA NICOLAE BUDU, MODELUL DUPĂ CARE A FOST REALIZATĂ STATUIA „TINEREȚE“

„Eu sunt Tinerețe!“, se aude de departe o voce de femeie. Muncitorii dau din umeri nedumeriți și își continuă treaba. Femeia coboară din mașina oprită pe mijlocul drumului și se apropie de lucrători ca să-i lămurească. „Această statuie mă reprezintă. Eu sunt muza sculptoriței Gabriela Manole-Adoc. Eu sunt modelul după care a fost realizată statuia «Tinerețe». Mă numesc Diana Nicolae Budu“.

În anul 1975, sculptorița română Gabriela Manole-Adoc a realizat o lucrare monumentală inspirată de o copilă de numai 8 ani, fiica unor prieteni de familie. Atât de dragă i-a fost micuța, încât a decis să facă o statuie după chipul ei. Doar că artista a decis să o sculpteze așa cum își imagina ea că o să arate fetița la 16 ani.

 

Am întâlnit-o pe Diana Nicolae Budu, modelul după care a fost realizată statuia „Tinerețe“, pe bulevardul Alexandru Obregia, în locul în care monumentul a fost amplasat zilele trecute. Mai bine zis ea ne-a întâlnit pe noi. La începutul acestei săptămâni pe o căldură toridă, în capătul bulevardului Alexandru Obregia intersecție cu strada Turnu Măgurele, din sectorul 4 al Capitalei, angajații S.C. ADP S4 lucrau la amplasarea pe soclu a statuii „Tinerețe“, proaspăt restaurată, un simbol al cartierului Berceni.

 

Când, deodată, o mașină albă se oprește și din ea coboară, foarte bucuroasă, o femeie trecută de prima tinerețe: „Eu sunt «Tinerețe»!“, își începe pledoaria, doamna îmbrăcată într-o rochie roșie înflorată și cu un sacou negru. Oamenii care lucrau la monument nu prea știau cum să reacționeze, însă a durat câteva secunde până când toți au înțeles pe cine aveau în față.

„Sunt muza sculptoriței Gabriela Manole-Adoc. Statuia «Tinerețe» a fost realizată după chipul meu. Eu sunt aici, doar că în urmă cu foarte mulți ani. Ideea i-a venit în momentul în care ne tot vizitam, eu eram o copilă de 8 ani și aveam părul prins în codițe. Atunci a decis să-i fiu model pentru sculptura respectivă, însă și-a imaginat cam cum o să arăt eu la vârsta de 16 ani și s-a apucat de treabă. Așa a luat viață statuia «Tinerețe». Știți de ce are mâna stângă ridicată în sus? Pentru că stânga este simbolul de integritate feminină“, a declarat Diana Nicolae Budu, acum în vârstă de 52 de ani, profesor universitar de cibernetică la Academia de Studii Economice din București, și nepoata generalului Toma Nicolae, făuritorul Monumentului Eroilor de la Păuliș.

 

 

În urmă cu câteva luni, statuia a fost ridicată de pe bulevardul Alexandru Obregia de reprezentanții primăriei sectorului 4 datorită lucrărilor de modernizare a acestei artere, iar după finalizarea acestora, „Tinerețe“ a fost reamplasată tot pe acest bulevard.

„În urma lucrărilor pe care le-am desfășurat pe bulevardul Alexandru Obregia, a fost necesară mutarea -statuii «Tinerețe», iar în acest timp a fost recondiționată de colegii de la S.C. ADP S4. Însă, așa cum am promis încă de la început, lucrarea realizată de sculptorița română Gabriela Manole-Adoc, în anul 1975, a fost reamplasată pe ace-lași bulevard. Este un simbol pentru sectorul nostru“, a declarat Daniel Băluță, primarul sectorului 4.

Aceasta susține că numele statuii ar fi trebuit să-i poarte numele, Diana, însă comuniștii s-au opus, astfel că artista a trebuit să-i găseas-că un alt nume. Pentru că era foarte apropiată de zona militară, iar primele blocuri ale Armatei au fost ridicate în Berceni, zona IMGB și pentru că în zonă veniseră foarte mulți tineri i-a pus numele „Tinerețe“.

Statuia „Tinerețe“ realizată de Gabriela Manole-Adoc a prins „viață“ într-un atelier de pe strada Pitar Moș, însă sculptorița română lucra de multe ori și în curtea bisericii Adormirea Maicii Domnului de pe aceeași stradă. Își iubea locul natal și orașul copilăriei, fiind născută în comuna Pleșani, județul Botoșani, dar a avut și o dorință extrem de mare neîmplinită. Potrivit Dianei Nicolae Budu, artista și-a dorit o fiică, însă pe lume a venit un băiat, Andrei Adoc. Cu toate acestea, Diana a fost cea care i-a insuflat și potențat dragostea maternă. Se oglindea în muză când avea nevoie de iubire sub toate aspectele și valențele ei de mamă -creatoare.

 

 

„Aproape toată viața ei am făcut-o să zâmbească, să fie veselă și să aibă prin mine comunicarea cu Dumnezeu, care a revelat-o în toate momentele de creație. Asta îmi destăinuia. Era o femeie foarte puternică contrar staturii ei mignione. Avea o tenacitate, cutezanță, dârzenie și o stare de patriotism rar întâlnite. A murit împăcată că eu să îi duc spiritual mai departe prin cuvântul rostit și sădit în inimile celor care au dorit să știe mai mult despre creația și frământările ei -artistice“, a mai adăugat -Diana Budu.

Statuia Independenței din Iași, cea mai importantă realizare

Gabriela Manole s-a născut la data de 14 noiembrie 1926  în comuna Pleșani, județul Botoșani și a trăit 76 de ani. A absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din Iași în anul 1946 și apoi pe cele ale Institutului de Belle Arte „Nicolae Grigorescu“ din București în anul 1950, fiind elevă a -maeștrilor Corneliu Baba, Constantin Baraschi șiIon Irimescu. Sculptorița a debutat în arta monumentală în anul 1966 cu lucrarea „Pescărușii“, construită pe malul Lacului Herăstrău, lângă una din intrările în Parcul Herăstrău. De asemenea, este și autoarea bustului istoricului -Nicolae Iorga amplasat în fața Bisericii „Sf. Nicolae“ din Copoul Iașilor. Printre lucrările sale -realizate cea mai importantă și mai cunoscută este Statuia Independenței din Iași, amplasată în piața cu același nume și dezvelită în anul 1980.   

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă