4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia și rachetele balistice. Ce arme există în baza militară de la...

România și rachetele balistice. Ce arme există în baza militară de la Deveselu

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a făcut, marți seară, o declarație extrem de interesantă legată de opțiunile militare ale României.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele UNite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a declarat ministrul Mihai Fifor, marți seară, la postul Antena 3.

Cel mai controversat paragraf al acestei declarații este cel legat “de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice”. Prin definiție, rachetele balistice sunt arme ofensive, cu baza la sol, destinate să lovească ținte de pe teritoriul unui stat inamic. Asemenea rachete pot avea inclusiv încărcătură nucleară.

Dar în mod constant, oficialii Statelor Unite și cei ai României au susținut că la Deveselu se află doar “interceptori” cu rol defensiv, integrați în scutul antibalistic al SUA din Europa de Est. Cu alte cuvinte, la Deveselu s-ar afla doar instalații de lansare și proiectile destinate să lovească eventualele rachete balistice lansate asupra țărilor NATO.

Miercuri dimineață, ministrul Fifor, chestionat de jurnaliști asupra semnificației intervenției sale de marți seară, și-a retras declarațiile. ”Niciodată nu aș putea afirma că la baza de la Deveselu se află rachete balistice”, a susținut ministrul român. Potrivit acestuia, ideea că la Deveselu ar exista rachete balistice, care s-a desprins din declarația lui, a fost ”o greșeală de înțelegere, de interpretare”.

Merită observat că ministrul Fifor nu a negat ferm ideea existenței de rachete balistice la Deveselu, ci doar a declarat că el, personal, nu poate afirma acest lucru.

După cum se știe, la Deveselu funcționează o bază a Armatei Române, în interiorul căreia este plasată unitatea americană, subordonată Forțelor Navale ale SUA (US Navy). Toate instalațiile de lansare și proiectilele acestora se află în interiorul bazei americane și sunt operate de militari americani. Baza americană de la Deveselu ocupă o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 24 de rachete de interceptare de tip SM-3, care fac parte din sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, al SUA.

Inaugurarea bazei americane de la Deveselu s-a realizat în anul 2016 și ar fi trebuit urmată de inaugurarea, în anul 2018, a unei baze similare, în Polonia. Totuși, Statele Unite au anunțat, recent, că inaugurarea bazei antirachetă din Polonia va fi amânată, din cauza unor probleme legate de construcția acesteia.

Pe de altă parte, în mod permanent, Rusia a criticat prezența militară a SUA pe teritoriul României și în mod special la Deveselu, susținând că armamentul de la Deveselu are nu doar rol defensiv, ci și ofensiv.

În luna iunie, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, aflat în vizită la București, a precizat că Statele Unite dețin “peste 4.800 de militari în Europa de Est, cel mai mare contingent al unui stat mebru NATO, inclusiv circa 1.200 de militari în România”. Cei mai mulți dintre militarii americani de pe teritoriul României se află la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) și la Deveselu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă