Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Decizie șocantă! Biroul Electoral Central dă liber votului multiplu la Alegerile Locale!

Biroul Electoral Central a hotărât că orice persoană poate vota chiar dacă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) semnalează că a mai votat o dată!

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 19.09.2020 - 13:25

BEC a decis că, în eventualitatea în care, la scanarea cărții de identitate, va reieși faptul că persoana și-a mai exercitat o dată votul, în acest caz preşedintele secţiei de votare are obligaţia de a-i aduce la cunoştinţă alegătorului că este pasibil de închisoare, însă, atenție, îl va lăsa pe acesta să voteze după ce va completa şi semna un proces verbal.

Conform hotărârii, BEC, ce poate fi consultată aici, ”în cazul in care, urmare a introducerii codului numeric personal al unui alegator in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, denumit in continuare SIMPV, acesta semnaleaza faptul ca persoana care s-a prezentat la vot si-a mai exercitat dreptul de vot in aceeasi zi la alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2020, presedintele biroului electoral al sectiei de votare va efectua urmatoarele operatiuni:
a) va aduce la cunostinta alegatorului ca SIMPV a semnalat ca si-a mai exercitat o data dreptul de vot la aceste alegeri si ca fapta unei persoane care voteaza de doua sau mai multe ori constituie infractiunea de frauda la vot prevazuta de art. 387 Codul Penal si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi ;
b) in cazul in care alegatorul staruie in solicitarea de a-si exercita dreptul de vot, chiar si dupa ce i s-au facut precizarile de la lit. a), va contacta telefonic, prin intermediul terminalului pus la dispozitie de catre Serviciul de Telecornunicatii Speciale, presedintele biroului electoral al sectiei de votare unde alegatorul figureaza deja inscris in SIMPV, in vederea identificarii eventualei semnaturi a acestuia in dreptul datelor sale de identificare din listele electorale; convorbirea va fi inregistrata de Serviciul de Telecornunicatii Speciale;
c) in cazul in care presedintele biroului electoral al sectiei de votare apelate conform lit. b) infirma existenta unei semnaturi in lista electorala in dreptul alegatorului in cauza, i se va permite exercitarea dreptului de vot;
d) in cazul in care presedintele biroului electoral al sectiei de votare apelate confirma existenta unei semnaturi in lista electorala in dreptul alegatorului in cauza, ii va permite sa voteze numai dupa ce acesta va completa si semna impreuna cu presedintele biroului electoral al sectiei de votare si operatorul de calculator, procesul-verbal al carui formular este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.”

 

Citește totul despre:

Comentarii