Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Debitul Dunării va fi în scădere în următoarea săptămână

Debitul fluviului Dunărea va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 2.300 mc/s, la aproape jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), reiese din prognoza de specialitate, publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 23.08.2018 - 09:48

Conform hidrologilor, până pe 29 august, ora 7:00, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere pe sectoarele Gruia - Tr. Măgurele şi Hârşova - Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Zimnicea - Cernavodă, iar în a doua parte a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila - Tulcea.

Totodată, în intervalul 23 - 29 august 2018, pe râurile din România, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând a doua parte a intervalului de prognoză când vor fi în creştere pe majoritatea râurilor, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, mai însemnate cantitativ.

Hidrologii avertizează că pe toată durata intervalului de prognoză sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri mici, în special din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă şi cu caracter torenţial.

Potrivit prognozei pe trei luni emisă de INHGA, debitele râurilor din ţară se vor situa în luna august la valori peste mediile multianuale lunare, iar în septembrie vor fi între 80% şi 100%, în timp ce în luna octombrie regimul hidrologic va consemna valori între 50 şi 80% şi debitul Dunării va fi între 2.200 şi 4.000 de metri cubi/secundă (mc/s).

În luna august 2018, regimul hidrologic se va situa în general la valori peste mediile multianuale lunare, mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera (80-100%) şi pe cele din bazinele hidrografice Cerna, Motru, Desnăţui şi Bârlad (50-80% din normalele lunare).

Comentarii

loading...