12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDe pe apă, în aer: ofițerii de navă care devin piloți de...

De pe apă, în aer: ofițerii de navă care devin piloți de elicopter

Șapte ofițeri de marină au lăsat deoparte timona navelor pentru manșa elicopterului. Cei șapte, absolvenți ai Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanța, promoțiile 2014-2017, au început, la baza aeriană de instruire şi formare a personalului aeronautic de la Boboc, cursul de formare ca piloți de elicopter. Este al doilea proiect major de -instruire a ofițerilor de marină pentru a deveni piloți de elicopter, după cel derulat în perioada 2005-2007.

 

Șapte din 25

Nevoia de instruire a unor noi piloți marinari pentru Grupul de Elicoptere a făcut ca, în acest an, peste 25 de aspiranți și locotenenți din cadrul Forțelor Navale să se înscrie la concurs pentru a urma programul de formare a piloților. În urma testelor, au reușit șapte dintre ei. Schimbul de ștafetă dintre cele două generații de piloți a avut loc la Grupul de Elicoptere de la Tuzla.

„Acolo, foștii și actualii comandanți ai structurilor care au în subordine Grupul de Elicoptere, foștii comandanți ai unității, cei opt piloți brevetați în 2006, din ofițeri de marină, au prezentat importanța acestui proiect, au depănat amintiri și i-au încurajat pe cei șapte ofițeri de marină care au ales să facă o schimbare majoră în cariera lor și să se pregătească să devină piloți de elicopter”, a declarat căpitan-comandor Mihai Egorov.

 

Vor zbura cu elicoptere Puma

Cursul de formare a piloților navali, derulat la Baza Aeriană de instruire şi formare a personalului aeronautic de la Boboc, este structurat pe trei module: unul de pregătire teoretică, cu o durată de patru luni, timp în care cei șapte ofiţeri de marină vor trebui să acumuleze multe cunoştinţe teoretice din domeniul aeronautic; va urma un modul de -instruire în zbor pe elicopterul IAR 316 B (Alouette), cu 23 de ore pentru fiecare pilot şi, în final, ultimul modul va fi dedicat instruirii în zbor pe elicopterul IAR 330 Puma Socat, cu 63 de ore de zbor alocate fiecărui pilot. La finalul acestui program, cei șapte piloţi vor începe la Tuzla pregătirea şi -trecerea pe elicopterul IAR 330 Puma Naval, ultima etapă din procesul de formare a lor ca piloţi marinari.

 

O perioadă intensă

„Am ales să devin pilot marinar considerând această nouă profesie o oportunitate în dezvoltarea mea profesională şi perso-nală. Sunt conștient de faptul că perioada teoretică va fi una intensă, solicitantă, în care vom asimila foarte multe informaţii noi, dar sunt convins că vom face faţă cu toţii şi vom încheia cu succes acest program”, a spus locotenentul Curelea Claudiu, Divizionul Forţe Navale Pentru Operaţii Speciale, șeful grupei de piloți marinari.

„Am revenit cu emoţie la Boboc, aici unde acum 14 ani eu și colegii mei eram în locul celor șapte şi eram dornici să ne schimbăm meseria, să realizăm ceva în premieră şi să devenim piloţi de eli-copter din ofiţeri de marină. Noi, piloţii marinari cu experienţă, aşteptăm de la ei să acumuleze cât mai multe cunoştinţe aici, pentru ca apoi, la Tuzla, să îi putem pregăti în tainele zborului deasupra mării, zborul de la fregate şi întrebuinţarea în luptă a elicopterului Puma Naval”, a declarat și căpitan-comandorul Bogdan Curcă, locţiitorul comandantului Grupului 256 Elicoptere Tuzla.

 

PRECEDENT

Prima serie, în 2016

Este al doilea proiect major de instruire a ofițerilor de marină pentru a deveni piloți de elicopter, după cel derulat în perioada 2005-2007. Atunci, în noiembrie 2005, ideea pregătirii ofiţerilor de marină ca piloţi de elicopter a fost privită oarecum cu scepticism. Nimeni nu mai formase piloţi pe filieră indirectă, dar nici nu încercase acest lucru. După șapte luni de pregătire intensă, cei opt ofițeri de marină și-au luat brevetul de pilot, continuându-și apoi instruirea practică pe elicopterul Puma.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă