Foto: Inquam Photos

De ce este "atacat" AstraZeneca: este un vaccin accesibil pentru orice țară din lume

Vaccinul anti - Covid produs de AstraZeneca este accesibil pentru orice țară din lume, iar acesta este motivul real pentru care se încearcă a fi îndepărtat, susține o analiză publicată pe grupul Reportaje-Live.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 17.03.2021 - 12:42

Vaccinul anti - Covid produs de AstraZeneca este accesibil pentru orice țară din lume, iar acesta este motivul real pentru care se încearcă a fi îndepărtat, susține o analiză publicată, marți, pe grupul de Facebook "Reportaje-Live".

Potrivit acestei analize, în momentul în care s-a pus problema elaborării unor vaccinuri împotriva Covid, "tehnologiile ultramoderne destinate unor vaccinuri eficiente existau deja. Problema era ca institutele de cercetare care le detineau nu detineau capacitatea de a le fabrica la nivel de masa. Asa au aparut asocieri BioNtech-Pfizer sau Oxford - Astra-Zeneca. Unii veneau cu tehnologia si altii cu capacitatile de productie".

Cea care a impus ca vaccinul AstraZeneca să fie accesibil populației largi a fost Sarah Gillbert, șefa echipei de cercetare de la Universitatea Oxford. Sarah Catherine Gilbert este profesor de Vaccinologie.

"In nebunia asta, Sarah Gillbert, unul dintre cei mai renumiti specialisti in vaccinuri din lume si sefa echipei de la Oxford si-a mentinut coloana vertebrala. A conditionat colaborarea intre Oxford si gigantul britanico-suedez Astra-Zeneca de obligatia de a face vaccinul anti Covid accesibil pentru oricine, pentru orice tara din lume. Practic cercetatorii de la Oxford si-au cedat munca conditionat. Si de aici incepe saga vaccinului Astra Zeneca. Prima problema cu acest vaccin este ca costa mult prea putin".

Analiza publicată, marți, pe internet arată și o listă de prețuri la care a cumparat UE vaccinurile anti - Covid. Prețurile ar fi următoarele: 
"Oxford - AstraZeneca: 1,78 Euro
Johnson & Johnson: 8,50 Dolari
Sanofi-GSK: 7,56 Euro (inca nu e gata)
CureVac: 10 Euro (in aprobare)
Pfizer - BioNTech: 12 Euro
Moderna: 18 Dolari"

"Cand ai un vaccin atat de ieftin cam strici piata vaccinurilor si afacerile cu potential de zeci sau sute de miliarde. Nu acum, azi, cand toti cumpara orice, indiferent cat costa. Pe termen mediu insa situatia e diferita. Tarile sarace din lume cu siguranta vor prefera AZ" (AstraZeneca), argumentează analiza postată pe grupul "Reportaje-Live".

Comentarii