Foto: Arhivă

Dăncilă: Preşedinţia română a Consiliului UE a fost o muncă susţinută a tuturor miniştrilor

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că exercitarea Președinției Consiliului UE a reprezentat un succes pentru România, care a fost posibil prin munca susținută a tuturor miniștrilor.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 27.06.2019 - 20:03

"Atunci când am spus la început că suntem pregătiţi, am avut dreptate. A fost o muncă susţinută a tuturor miniştrilor, a fost munca ministrului Afacerilor Europene, George Ciamba, a fost munca Reprezentanţei României la Bruxelles", a declarat premierul Viorica Dăncilă la postul Antena 3.

"Toţi au recunoscut că s-a gestionat foarte bine Preşedinţia de către Guvernul României şi de către Reprezentanţă (...). Chiar liderii europeni, prim-miniştri, indiferent de grupul politic din care fac parte, chiar alte state care nu sunt membre ale UE au apreciat modul în care România a deţinut Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Noi atunci când am făcut toate aceste demersuri, când am luat fiecare dosar, când am încercat şi am reuşit pe dosare importante - Directiva Gaze, drepturile de autor, paşii importanţi pe care i-am făcut pe Cadrul Financiar Multianual - ne-am gândit la România şi am spus că nu va fi Viorica Dăncilă sau alt coleg care s-a implicat sau ministrul Afacerilor Europene, se va vorbi foarte bine de către România", a subliniat premierul.

Viorica Dăncilă a anunțat și faptul că Finlanda - țară despre care se susținuse că ar dori să exercite Președinția în locul României - intenționează să coopteze mai mulți experți români pentru a beneficia de experiența acestora, pe timpul viitorului ei mandat în fruntea Consiliului UE. După cum se știe, de la data de 1 iulie 2019, Președinția rotativă a Consiliului UE va fi preluată, de la România, de către Finlanda, pentru următoarele șase luni.

Încă din luna decembrie 2018, premierul Dăncilă anunțase că "România este pe deplin pregătită să preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene" și că fiecare membru al Guvernului "are pe birou dosarul cu punctele pe care le avem pe agenda europeană". "România este pregătită atât din punct de vedere organizatoric, cât şi logistic, al programului pe care îl avem pe timpul Preşedinţiei. România a asigurat preşedinţia din umbră pe timpul preşedinţiei austriece, tocmai pentru a avea o trecere lină de la preşedinţia austriacă la preşedinţia pe care o vom deţine noi. Deci, din punctul acesta de vedere, suntem foarte pregătiţi. Fiecare ministru are pe birou dosarul cu punctele pe care le avem pe agenda europeană, cu dosarele legislative şi nonlegislative existente la nivel european", menționa premierul Viorica Dăncilă.

România a asigurat timp de şase luni, începând cu data de 1 ianuarie 2019, Preşedinţia Consiliului UE. În această perioadă, în contextul exercitării Președinției Consiliului UE, în România au fost organizate 239 de evenimente, atât în Bucureşti cât și în toate județele țării.

Comentarii