14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDăncilă: Pentru dezvoltarea parteneriatului România-SUA e nevoie de cât mai multe investiţii

Dăncilă: Pentru dezvoltarea parteneriatului România-SUA e nevoie de cât mai multe investiţii

Premierul Dăncilă a discutat, miercuri la sediul Executivului, cu delegaţia AMRO despre oportunităţile de dezvoltare a investiţiilor în România, pârghie de consolidare a cooperării dintre România şi SUA în toate domeniile circumscrise Parteneriatului Strategic, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

”România este aliat ferm şi responsabil al Statelor Unite, iar pentru dezvoltarea cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic este nevoie de cât mai multe investiţii”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a transmis delegaţiei americane că Guvernul este dispus să dialogheze în vederea identificării unor soluţii pentru eliminarea barierelor birocratice şi legislative, astfel încât România să ofere un cadru cât mai prietenos pentru mediul de afaceri.

Totodată, premierul a prezentat măsurile de stimulare a investiţiilor adoptate deja de Guvern, între care modificarea Legii achiziţiilor publice, a schemei de ajutor de stat pentru investiţiile cu impact major în economice, precum şi cele 21 de proiecte care vor fi realizate în parteneriat public-privat.

Reprezentanţii companiilor americane şi-au arătat interesul de a extinde investiţiile în România în industria de apărare, în domeniile medical, IT, energie, mediu şi infrastructură, potrivit sursei citate.

Preşedintele executiv al AMRO, Eric Stewart, a asigurat că reprezentanţii investitorilor americani vor susţine în continuare aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Un alt aspect important al discuţiilor l-a reprezentat dezvoltarea cooperării în domeniul industriei de apărare. În acest context, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a menţionat relaţia privilegiată a României cu Statele Unite şi ponderea deţinută de domeniul apărării în cooperarea din cadrul Parteneriatului Strategic.

Referitor la interesul manifestat de investitorii americani din industria de apărare faţă de România, a fost subliniat interesul Guvernului de a stimula investiţiile.

”Ne dorim ca o parte cât mai mare din cota de 2% din PIB alocată apărării să se regăsească în industria naţională de apărare, prin atragerea de contracte de offset – transfer tehnologic şi cooperare industrială”, a declarat Mihai Fifor.

Din delegaţia României prezentă la întâlnirea de la Palatul Victoria au mai făcut parte ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă