Dan Tanasă: Monica Macovei și Traian Ungureanu au trădat interesele României

Marți, 13 noiembrie a.c., urmează să intre la vot Raportul referitor la standardele minime pentru minorități în UE întocmit de eurodeputatul slovac de etnie maghiară.

Share

Rl online 0 comentarii

12.11.2018 - 18:27

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE a adoptat acest Raport cu 44 de voturi pentru, 4 împotriva și 4 abțineri. Eurodeputații români Monica Macovei și Traian Ungureanu au votat alături de UDMR-istul Sogor Csaba în favoarea raportului, scrie Dan Tanasă.

Rezoluția, inițiată de un eurodeputat slovac de etnie maghiară, József Nagy, reprezintă în fapt o nouă încercare a Ungariei de a mișca lucrurile în direcția impunerii d la Bruxelles a unor drepturi ale minotirăților naționale care să aibă ca efect realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc, după modelul mult invocat al Tirolului de Sud. De acestă dată, Ungaria a apelat la un eurodeputat de origine maghiară pentru a provoca o dezbatere urmată de adoptarea unei rezoluții a PE care să impună un standard minim în domeniul protecției minorităților naționale din UE. Odată adoptată, o astfel de rezoluție ar impune țărilor membre UE anumite standarde minime cu privire la protecția minorităților naționale care locuiesc pe teritoriul UE.

Textul propunerii de rezoluție a Parlamentului European referitoare la standardele minime pentru minorități în UE face referire, printre multe alte documente ale Uniunii Europene, la jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în special în cauza T-646/13, cea referitoare la Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe v Commission.

Potrivit inițiatorilor, Minority SafePack, iniţiat de membri ai UDMR şi Federaţia Minorităţilor Naţionale din Europa (FUEN), are ca motto „Nu eşti singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei” şi îşi propune să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale şi minoritare, cultură şi învăţământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual şi alte instrumente media, sprijin regional (de stat). În realitate, inițiativa poate servi tendințelor separatiste tot mai acute si tot mai răspândite în Europa, după cum constata într-o analiză amplă revista Historia.

Potrivit textului rezoluției „atunci când se dezvoltă la nivel european standarde minime comune de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților, ar trebui să fie luate în considerare cele mai bune practici deja utilizate în statele membre, de exemplu cele din Italia (Alto Adige/Tirolul de Sud) sau Germania (Schleswig-Holstein)”. Este deja de notorietate faptul că Tirolul de Sud este un model intens vehiculat de UDMR pentru a justifica o autonomie teritorială pe criterii etnice în cazul așa-zisului ținut secuiesc.

Comentarii