5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDaily Mail bagă românii în scandalul otrăvirii fostului spion rus

Daily Mail bagă românii în scandalul otrăvirii fostului spion rus

„Senzaţionala“ informaţie a fost publicată duminică de tabloidul britanic Daily Mail, cunoscut pentru campaniile sale defăimătoare la adresa românilor, derulate ani la rând înainte de votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit martorilor citaţi de Daily Mail, între cei patru pasageri ai maşinii de culoare închisă era şi o femeie.

Poliţiştii care îi caută pe cei care au încercat să îl ucidă pe Serghei Skripal şi pe fiica sa, Iulia, studiază imaginile filmate de o cameră de supraveghere de la un service Shell unde a fost văzut Mercedesul. Ampla investigație, cu numele de cod „Operaţiunea Fairline” a costat deja 7,5 milioane de lire sterline.

Detectivul care conduce ancheta a fost întrebat, într-o întâlnire publică, despre respectiva maşină. „Nu pot să comentez o astfel de informaţie“, a răspuns detectivul-şef Kath Barnes. O femeie a afirmat, la respectiva întâlnire publică, că Mercedesul a fost văzut de patru ori în săptămâna dinaintea atacului.

„La un moment dat era în garajul de pe Wilton Road. Maşina avea numere româneşti şi erau patru oameni în maşină. Există camere de supraveghere acolo. El a plătit cu cardul de credit”, a spus ea. ”Au fost văzuţi de patru ori în Salisbury (n.r. – oraşul unde a avut loc tentativa de asasinat) la primele ore ale dimineţii, cum ar fi pe la ora 06.30, dar şi târziu, noaptea, între 23.00 şi 24.00… Te poţi gândi că erau într-un fel de recunoaştere. O maşină din Europa de Est, cu patru oameni, la acele ore, de mai multe ori, aproape de locul unde trăiau Skripalii, sigur trebuie să fie o informaţie relevantă”, a mai spus femeia.

Detectivul care conduce investigaţia i-a răspuns: „Când îi vom prinde pe cei vinovaţi şi îi vom duce în fața justiţiei şi vor fi prezentate dovezile, atunci se va vedea întregul tablou. Nu vreau să periclitez în niciun fel acel obiectiv”.

 

Supravieţuire uluitoare

Otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale, pe 4 martie, a provocat o criză diplomatică între Londra şi aliaţii săi occidentali şi Rusia, acuzată că a orchestrat acest atac. Cei doi au fost externaţi în luna mai.

Şirul otrăvirilor cu Noviciok nu s-a oprit aici. Pe 30 iunie, un cuplu britanic a ajuns la spital după ce a fost descoperit în colaps, din cauza aceleeaşi substanţe neurotoxice. Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, a murit la opt zile după ce ar fi venit în contact cu noviciok din acelaşi lot folosit în tentativa de ucidere a celor doi Skripal. Partenerul ei, Charlie Rowley, şi-a revenit ulterior din starea de inconştienţă şi a fost externat pe 20 iulie.

Dawn Sturgess ar fi fost expusă la o cantitate de noviciok de zece ori mai mare decât cea din cazul lui Serghei şi Yulia Skripal. Poliţia britanică a sugerat că substanţa se afla într-o sticluţă de parfum găsită de cuplul Sturgess-Rowley într-un parc sau în alt loc din centrul oraşului Salisbury, iar Sturgess şi-a dat cu noviciok pe piele, fără să ştie ce este de fapt în sticluţă.

 

Suspecţii, identificaţi de Scotland Yard

În urmă cu 10 zile, membri ai echipei britanice care anchetează cazul Skripal au afirmat că i-ar fi identificat pe suspecţi, a anunţat agenţia Press Association (PA).

Ofiţerii antiterorişti suspectează mai mulţi ruşi care ar fi implicaţi în tentativa de asasinare a fostului spion rus şi a fiicei acestuia şi sunt în căutarea a mai mult de un suspect. Anchetatorii i-au identificat pe presupuşii autori prin intermediul camerelor de supraveghere şi au comparat imaginile cu înregistrările cu persoanele care au intrat în ţară la acea vreme. Ulterior, Rusia a cerut o declaraţie oficială din partea Marii Britanii pe această temă. „Vreau să aud de la Scotland Yard sau de la Foreign Office”, a declarat ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Aleksander Iakovenko, citat de agenţia de presă Interfax. Potrivit lui Iakovenko, Rusia este gata să coopereze cu autorităţile britanice.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă