Daea promite măsuri pentru combaterea pestei porcine africane

Comitetul naţional pentru combaterea bolilor va fi convocat miercuri pentru autorizarea unor măsuri suplimentare în vederea combaterii virusului pestei porcine africane (PPA), a declarat, marţi seara, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Mihai Cernea 0 comentarii

31.07.2018 - 22:27

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a explicat, marți seara, că a avut o întâlnire cu miniștri implicați în criza pestei porcine africane și a stabilit împreună cu aceștia care sunt măsurile suplimentare pe care le vor lua în vedere stopării acestui flagel care decimează industria cărnii de porc din țara noastră. „Mâine se convoacă Comitetul naţional pentru combaterea bolilor şi practic vom autoriza în acest organism măsurile suplimentare pe care le vom lua în plus faţă de cele care au fost luate deja”, a adăugat Daea.

întrebat care sunt măsurile concrete stabilite în cadrul întâlnirii, Daea a răspuns :"Lucrăm încă la minister pe aceste măsuri, iar mâine le vom prezenta şi autoriza în comitet".

Întâlnirea dedicată analizei măsurilor luate de autorităţi în cazul pestei porcine africane care afectează ţara noastră fusese, într-adevăr, anunţată pentru ziua de marţi, la Guvern. Au fost prezenţi miniştrii Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Afacerilor Interne, Sănătăţii, Finanţelor, Economiei, Apărării, Transporturilor, dar şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi reprezentanţi de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Întâlnirea de la Palatul Victoria a avut loc în contextul în care au început să fie efectuate plăţile compensatorii pentru fermierii care au avut de suferit.

Crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit până în prezent despăgubiri de peste 130.000 de lei, preţul acordat pe kilogram fiind cuprins între 8 şi 12 lei, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până la data de 25 iulie, au fost confirmate în jur de 440 de focare de PPA, din care 438 se află în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale din judeţul Tulcea, în prima exploataţie fiind sacrificaţi 45.000 de porci.

Comentarii