12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCutremur în Republica Moldova. Înalți funcționari publici și șeful IGP au fost...

Cutremur în Republica Moldova. Înalți funcționari publici și șeful IGP au fost demiși

Alexandru Pânzari a declarat anterior că refuză să se subordoneze noului ministru de interne care a fost numit în parlament, Andrei Năstase, subliniind că ministrul lui este în continuare Alexandru Jizdan.

Cu votul membrilor guvernului condus de Maia Sandu, Alexandru Pânzari a fost demis. Totodată, acelaşi executiv l-a propus pe Gheorghe Bălan, fost judecător, în funcţia de şef al IGP.

În cadrul şedinţei, premierul Maia Sandu a anunţat că va trimite o scrisoare inclusiv Comisiei de Veneţia, referitor la deciziile Curţii Constituţionale privind declararea ca fiind neconstituţionale a deciziilor luate în parlament şi la acţiunile structurilor de forţă care au blocat accesul membrilor guvernului Maia Sandu în instituţiile de stat.

Ea a subliniat că următorul pas important pe agenda activităţii guvernului este crearea unei comisii parlamentare pentru investigarea furtului miliardului.

În acelaşi timp, premierul susţinut de Partidul Democrat (PDM), Pavel Filip, a convocat luni în şedinţă miniştrii, secretarii de stat, şefii de agenţii şi instituţii publice şi a solicitat să fie asigurată activitatea în regim normal a instituţiilor publice, în baza Constituţiei şi legilor ţării, astfel încât cetăţenii să nu aibă de suferit ca urmare a crizei politice.

Parlamentul de la Chişinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbătă după ce, în urma unor luni de negocieri politice, s-a reuşit formarea unei majorităţi între socialişti – câştigătorii alegerilor – şi blocul prooccidental ACUM, alianţa care a ieşit pe locul al treilea.

Duminică, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă