6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCurtea de Casație sesizează CSM cu privire la afirmațiile publice la adresa...

Curtea de Casație sesizează CSM cu privire la afirmațiile publice la adresa judecătorilor

De asemenea, ICCJ face apel către persoanele şi instituţiile care lansează afirmaţii în spaţiul public să prezinte şi probele care le susţin.

Într-un comunicat de presă, ICCJ anunţă că Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dezbătut luni unele chestiuni de actualitate privind activitatea instanţei şi poziţiile publice exprimate la adresa instenţei supreme şi a judecătorilor ei.

În urma dezbaterilor, s-a decis: emiterea unei adrese către Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea exercitării atribuţiei prevăzute în art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii atunci când, prin diferite atitudini sau afirmaţii publice, sunt afectate independenţa, imparţialitatea sau reputaţia judecătorilor ori se creează suspiciuni nejustificate cu privire la acestea, invitarea instituţiilor de presă scrisă şi audiovizuală să dea dovadă de echilibru atunci când preiau şi difuzează informaţii, nesusţinute de probe, cu privire la activitatea instanţelor judecătoreşti şi la conduita judecătorilor şi formularea unui apel către persoanele şi instituţiile care lansează afirmaţii în spaţiul public, în sensul de a prezenta şi probele care le susţin afirmaţiile.

 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis şi vineri, după ce Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader s-au pronunţat în cazul Dragnea, că membrii Executivului sau Legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii e sub influenţa arbitrariului şi că a susţine că ICCJ a încălcat deciziile Curţii Constituţionale înainte de a cunoaşte conţinutul şi raţionamentul logico-juridic al hotărârii şi aruncă îndoiala asupra actului de justiţie.

De asemenea, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis vineri că declaraţiile recente ale reprezentanţilor clasei politice pot afecta independenţa şi credibilitatea justiţiei, fiind afirmaţii grave la adresa justiţiei din România.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, întrebat despre opinia instanţei supreme privind declaraţiile politicienilor faţă de decizia de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea, că ar fi normal să fie întrebaţi şi cei din puterea judecătorească atunci când fac afirmaţii legate de activitatea politicenilor, de activitatea Legislativului sau a Executivului, pentru că “în egală măsură, dacă nu chiar mai mult”, şi ei “au o obligaţie de rezervă de a se exprima cu privire la demersuri politice sau legislative”.

“Normal este să-i întrebaţi pe dânşii, pe cei care au făcut afirmaţia, pe cei care au reacţionat la afirmaţie, după cum tot normal şi chiar necesar ar fi ca să-i întrebaţi şi pe cei din puterea judecătorească atunci când fac afirmaţii cu privire la activitatea politicenilor, la activitatea Legislativului, la activitatea Executivului, pentru că în egală măsură, dacă nu chiar mai mult, şi dânşii au o obligaţie de rezervă de a se exprima cu privire la demersuri politice, legislative şi-aşa mai departe”, a afirmat ministrul Justiţiei, luni,  întrebat despre opinia instanţei supreme privind declaraţiile politicienilor faţă de decizia de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea.

De asemenea, întrebat dacă acesta este un reproş la adresa judecătorilor, Tudorel Toader a spus: “Tocmai am făcut o afirmaţie”.

Premierul Viorica Dăncilă, mai muţi miniştri şi lideri PSD au susţinut că sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea “ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului” şi fapta pentru care a fost condamnat în primă instanţă este prevăzută de un articol pentru care CCR a dat deja o decizie că trebuie modificat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă