4.7 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCum va arăta prima stradă smart la Cluj

Cum va arăta prima stradă smart la Cluj

Primarul Emil Boc a declarat, luni, la şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat proiectul de modernizare a străzii Molnar Piuariu, că artera este un model de structură urbană în România care va fi replicat şi în alte părţi ale oraşului.

„S-au aprobat documentaţia şi indicatorii tehnici pentru modernizarea străzii Molnar Piuariu, în vederea atragerii de fonduri europene nerambursabile. Este o premieră naţională, va fi prima stradă smart din România, o stradă inteligentă, cu toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unei astfel de artere. De asemenea, va avea mult spaţiu pietonal, un model de stradă inteligentă şi de realizare a unor structuri urbane din România, pe care îl vom replica şi în alte părţi ale oraşului”, a spus Boc.

Directorul Direcţiei Evenimente Publice şi Informare Cetăţeni din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a declarat la rândul său că, până la sfârşitul anului, va fi depusă documentaţia în vederea obţinerii fondurilor europene, lucrările urmând să înceapă în vara anului viitor şi să dureze 9 luni.

„Pe strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăşti se prevede amplasarea de bănci cu încărcător USB pentru telefoane mobile, stâlpi de iluminat cu wifi integrat şi camere video, un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori, astfel încât acesta să pornească automat atunci când este nevoie. De asemenea, o parte din stradă va fi pietonală, vor fi construite staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice, dar şi două staţii de încărcare pentru autoturisme electrice. Vor fi plantaţi copaci şi vor fi construite cişmele cu apă şi piste de biciclete. Valoarea proiectului se ridică la 1,3 milioane de euro, 98% din sumă provenind din fonduri europene. Zona care va fi reamenajată va avea o suprafaţă de circa 4500 mp”, a spus Cîmpean.

Proiectul va fi depus în vederea finanţării prin Programul Operaţional Regional care priveşte reducerea emisiilor de carbon prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă

Cele mai citite

Design și funcționalitate: descoperă mesele de cafea perfecte pentru casa ta

Pentru că au un rol esențial în amenajarea spațiilor de relaxare, fiind apreciate nu numai pentru funcționalitatea pe care o oferă, ci și pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă