6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCum s-a pregătit ISU Dobrogea pentru sezonul estival

Cum s-a pregătit ISU Dobrogea pentru sezonul estival

Militarii de la ISU Dobrogea spun că sunt pregătiți pentru începerea sezonului estival. Pentru asigurarea unui timp de răspuns optim la solicitările persoanelor care se află în situaţii ce le pot pune viaţa în pericol, comanda inspectoratului a efectuat demersurile necesare pentru operaţionalizarea a 9 (nouă) puncte temporare de stingere, 7 (şapte) puncte de prim ajutor şi 5 (cinci) puncte de salvare acvatică.

Nouă puncte temporare de stingere în comunele Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, CIC Valea Dacilor, staţiunea Mamaia, oraşul Techirghiol, comuna Costineşti, staţiunea Vama Veche şi, posibil, comuna Mihail Kogălniceanu, pentru week-end-uri. Opt puncte de prim ajutor vor fi pe plajele din staţiunile Mamaia Nord şi Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, staţiunea Saturn, staţiunea Vama Veche şi Corbu, iar cinci puncte de salvare acvatică în Portul Turistic Tomis, Portul Belona Eforie Nord, Portul Turistic Mangalia, Lacul Siutghiol, Lacul Techirghiol. „În scopul realizării obiectivelor propuse pentru acest sezon estival s-a solicitat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă suplimentarea forţelor şi mijloacelor unităţii noastre cu personal şi tehnică de la alte inspectorate judeţene. De asemenea, s-a solicitat detașarea în sprijin și a 4 cadre militare, inspectori de prevenire, în scopul acoperirii normelor de personal pentru activitățile de control de prevenire a incendiilor la obiectivele turistice”, spun reprezentanții conducerii ISU Dobrogea.

Aceste măsuri au fost dispuse în contextul în care pe litoral se preconizează, în această perioadă, un aflux mare de turiști, dar și al creșterii traficului rutier pe A2, fapt ce duce la sporirea riscului producerii accidentelor rutiere soldate cu victime.

 

Amenzi în vacanța de 1 Mai

În perioada 26 aprilie-01 mai 2019, Inspecţia de Prevenire din ISU Dobrogea a derulat o serie de acţiuni inopinate de verificare la lăcașuri de cult, amenajări temporare pentru spectacole, cluburi, obiective de cazare şi alimentaţie publică cu afluenţă de persoane. Astfel, s-au executat controale la 41 de instituții și operatori economici, unde au fost constatate 154 de deficiențe.

În urma acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 154 de sancţiuni contravenţionale (136 avertismente şi 18 amenzi), în cuantum de 121.500 lei, cea mai mare amendă aplicată fiind de 50.000 lei. Deficienţele constatate nu s-au încadrat în prevederile H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu.

Principalele nereguli au constat în: nesolicitarea şi obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu, instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric, neîntreţinerea instalaţiilor de stingere a incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafişarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neorganizarea intervenţiei la locul de muncă.

De asemenea, s-au desfăşurat activități și acțiuni de informare a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la operatori economici, acţiuni de diseminare a informaţiilor de natură preventivă cetăţenilor.

 

Puncte temporare de lucru

În perioada 25.04-02.05.2019, pentru reducerea timpului de răspuns în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, în 4 puncte-cheie de pe raza judeţului Constanţa inspectoratul a luat măsura constituirii punctelor temporare de lucru. Acestea au fost în stațiunea Vama Veche (cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD tip B2), nodul rutier ce leagă DN39 de autostrada A4 (o autospecială de stingere cu modul descarcerare și prim ajutor), la mijlocul stațiunii Mamaia (cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD tip B2), dar și la Valea Dacilor, unde o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor a deservit Autostrada Soarelui.

Totodată, pe raza întregului județ, pompierii constănţeni au fost solicitaţi să acţioneze la 37 de intervenţii (11 incendii, 10 intervenții elicopter, 2 solicitări asistență persoane descarcerate și 13 alte intervenții după cum urmează: 3 deblocări de ușă, 2 asigurare măsuri PSI, 6 solicitări de asistență medicală la festivaluri de muzică și alte 3 intervenții) și 343 cazuri medicale (37 de paramedici zilnic încadrați pe 11 ambulanțe tip B, o ambulanță tip C și două motociclete, fiind asistate, în medie, 48 de persoane zilnic).

În medie, 130 de pompieri au intervenit zilnic pentru acordarea primului ajutor medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

„Până la deschiderea sezonului estival, inspectoratul a luat decizia păstrării în fiecare weekend a trei puncte temporare de lucru: pentru stațiunea Mamaia cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD tip B, la km 193 – Autostrada A2 (Valea Dacilor) încadrat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor care asigură Autostrada A2, pe ambele sensuri, de la km 159 la km 212, dar și la nodul rutier DN39 cu autostrada A4 încadrat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor care asigură Autostrada A4 la ieșirea spre Agigea, un sens spre Portul Constanța și celălalt sens spre intersecția cu Autostrada A2”, au mai spus reprezentanții ISU Dobrogea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă