19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCSM, despre numirile de procurori-şefi respinse de Iohannis

CSM, despre numirile de procurori-şefi respinse de Iohannis

“În conformitate cu dispoziţiile art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procedura de avizare a propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din aceeaşi lege include depunerea de către candidaţi a unei declaraţii pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, condiţie a cărei îndeplinire a fost verificată în procedurile în cauză. În acelaşi timp, potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (2) din aceeaşi lege, în toate cazurile au fost transmise Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii solicitări de  verificare şi comunicare a apartenenţei sau colaborării candidaţilor cu serviciile de informaţii înainte de 1990. După expirarea termenului de 15 zile prevăzut de art. 54 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, în condiţiile necomunicării unor eventuale elemente de apartenenţă sau colaborare a candidaţilor cu serviciile de informaţii, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat propunerile anterior menţionate, formulate de ministrul justiţiei”, precizează CSM ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public în legătură cu procedura de avizare a propunerilor formulate de ministrul justiţiei, de numire în funcţii de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerilor ministrului justiţiei de avizare a numirii în aceste funcţii de conducere, procedurile desfăşurate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii fiind realizate cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale incidente.

Coform CSM, la adoptarea hotărârilor au fost avute în vedere toate aspectele de legalitate a procedurii.

“Condiţia de a nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi de a nu fi colaborat cu acestea a fost verificată în raport de declaraţiile pe proprie răspundere, depuse de candidaţi, precum şi de împrejurarea că, în termenul prevăzut de lege, Consiliului Superior al Magistraturii nu i-au fost comunicate de către instituţia abilitată răspunsuri afirmative în acest sens”, explică CSM.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins miercuri numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

“În conformitate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi, având în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004”, explică Preşedinţia.

Propunerile respinse au fost înaintate în octombrie de ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader.

Astfel, Iohannis a refuzat următoarele numiri: Adina Florea, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dintre aceste propuneri, doar Adina Florea şi Florena-Esther Sterschi au avut aviz negtiv din partea Secţiei pentru procurori a CSM, în timp ce Elena Giorgiana Hosu, Iuliana Nedelcu şi Antonia-Eleonora Constantin aveau aviz poziytiv, pentru ultimele două existând unanimitate.

Cele două alineate invocate de preşedinte se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă