Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Doxologia.ro, arhivă

Credincioșii stau 12 ore la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Paraschiva

Peste 20.000 de persoane au participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, care se desfăşoară pe pietonalul Ştefan cel Mare, timpul de așteptare pentru a se închina la moaște fiind de peste 12 ore.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

14.10.2018 - 13:01

Slujba a fost oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La eveniment sunt prezenţi şi trei ierarhi din străinătate, respectiv din Grecia, Bulgaria şi Siria, anunță News.ro.

Potrivit autorităţilor, la eveniment participă peste 20.000 de persoane. Aceștia așteaptă chiar și 12 ore la coadă pentru a se închina la moaşte.

La slujbă asistă autorităţi locale, parlamentari şi şefi de instituţii.

Pe scenă au urcat cinci persoane din mai multe provincii ale ţării, cu vârsta de 100 de ani, care au primit Crucea Mitropolitană din partea IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şI Bucovinei.

„Găsindu-i de-a lungul şi de-a latul ţării pe aceşti cinci oameni, am considerat că e bine să îi onorăm alături de dumneavoastră, au cunoscut Primul Război Mondial, chiar dacă erau copii, au trăit în perioada interbelică, au cunoscut trei dictaturi şi au trăit după ’90 ca să ne dea pilda despre toate aceste vremuri, despre acest veac, cu bucuriile şi greutăţile lui”, a spus IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Totodată, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi continuă pelerinajul la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi la cele ale Sfintei Mironosiţe Ecaterina. Până duminică dimineaţă, s-au închinat la moaşte aproximativ 100.000 de pelerini, iar alte câteva mii de oameni stau la rând. Timpul de aşteptare al credincioşilor depăşeşte 12 ore. 

Cel mai probabil, sfintele moaşte vor rămâne expuse pe esplanada din faţa catedralei până luni dimineaţă, după care vor fi reintroduse în interiorul lăcaşului de cult.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.


Comentarii