12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMihai Gheorghiu: Autoritățile interzic dreptul cetățenilor la campanie pentru Referendum

Mihai Gheorghiu: Autoritățile interzic dreptul cetățenilor la campanie pentru Referendum

Comitetul de Inițiativă Cetățenească, Coaliția pentru Familie și Platforma civică ÎMPREUNĂ reclamă și condamnă interzicerea de către autorități a dreptului cetățenilor români la campanie pentru Referendumul din 6 – 7 Octombrie 2018, la sesizările nelegale ale unor agenți propagandistici anti-referendum.

La Brăila, aseară, un echipaj de poliție a intervenit în curtea unei Biserici și a dat jos un banner, sancționându-l pe preotul paroh. Este fără precedent după 1989 ca poliția să acționeze discreționar în incinta unei biserici, fără temei legal, intervenind în viața unei comunități creștine, interzicând libera expresie și libera manifestare în cadrul campaniei pentru Referendumul național.

La București s-a dispus îndepărtarea materialelor de campanie pentru Referendum amplasate de cetățeni prin Comitetul de Inițiativă Cetățenească și prin Coaliția pentru Familie, cu motivarea nelegală că cetățenilor și organizațiilor acestora li s-ar aplica prevederile Legii 208/2015 și ale Legii 334/2006. De asemenea, cetățenilor români li se interzice folosirea culorilor drapelului național în campania pentru Referendum, măsură, la rândul ei, nelegală.

În țară există birouri electorale județene care au interzis accesul liber al cetățenilor și organizațiilor acestora la serviciile de radiodifuziune și televiziune pentru campania pentru Referendum, cu aceeași motivare nelegală.

Aceste situații atestă încercarea generalizată de interzicere a dreptului cetățenilor români și organizațiilor civice ale acestora la desfășurarea unei campanii în mod liber și fără a fi discriminate, cu motivarea nelegală că această campanie pentru referendum este una electorală, având ca actori doar partidele politice.

Denunțăm excluderea de către autorități a cetățenilor și organizațiilor civice ale  acestora din campania pentru Referendumul din 6-7 Octombrie care nu este o campanie electorală, atragând atentia că această campanie  nu cade sub incidența Legii 208/2015 pentru că nu se desfășoară simultan cu niciun tip de alegeri politice (art 15/1/ din Legea 3/2000) și nici a Legii 334/2006 întrucât si cetățenii – nu doar partidele politice – au dreptul la campanie potrivit art 30 din Legea 3/2000.

Fără precedent: Referendumul RISCĂ să fie BLOCAT la Sibiu; Se retrag presedinții de secții!

“Situație fără precedent la Sibiu, unde organizarea referendumului este pusă în pericol din cauza retragerii persoanelor desemnate să fie președinți la secțiile de votare. Cu doar câteva zile înainte de scrutin, aproape jumătate din persoanele desemnate se retrag de pe lista intocmită de Biroul Electoral Județean (BEJ) Sibiu, a declarat judecătorul Andrei Sebeșan.

”Cele 373 de persoane selectate să fie președinți ai birourilor electorale a secțiilor de votare au fost stabilite prin tragere la sorți din lista cu cei 1000 de experți electorali deținută de Autoritatea Electorală Permanentă. Problema este că mulți dintre cei aleși se retrag. Nu știu din ce motive, nu mai vor să participe, deși trebuie să fie prezentat un motiv întemeiat pentru acceptarea cererii de retragere. Avem peste 150 de solicitări de retragere de pe listă până acum. Este un val de retrageri nemaiîntâlnit. Este o situație extrem de problematică, care pune sub semnul întrebării buna organizare a referendumului”, a declarat Andrei Sebeșan, președintele BEJ Sibiu.

Potrivit acestuia, în lipsa persoanei desemnată ca președinte al unei secții de votare, procesul electoral nu se poate desfășura.

În acest context, judecătorul Andrei Sebeșan a lansat un apel la disponibilitate, pentru a evita blocajul.

”Fac un apel la disponibilitate către persoanele aflate în evidențele AEP, să se implice în organizarea referendumului. Cei interesați trebuie să ia legatura cu AEP, unde se pot depune cereri”, a mai precizat președintele BEJ Sibiu.

Pe lângă retragerea celor desemnați de pe liste, o alta problemă este dată de lipsa datelor de contact ale expertilor, informațiile AEP nefiind actualizate.

Pentru munca depusă în cele patru zile de implicare în organizarea referendmului, un președinte de secție primește aproximativ 1000 de lei, impozabili.

Lista cu persoanele desemnate de BEJ președinți ai birourilor electorale a secțiilor de votare poate fi consultata AICI!

Referendumul pentru revizuirea Constituției se organizează în perioada 6-7 octombrie. Potrivit Autorității Electorale Permanente, în județul Sibiu vor fi amenajate la referendum 373 de secții de votare, dintre care 106 in Sibiu și Paltinis și 101 în Mediaș.”

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă