Constantinescu, colecționarul de dosare penale

A fost numit „baron“ PSD de către adversarii săi. Acum este un fel de baron al dosarelor penale, pe care le acumulează pe bandă rulantă.

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 17.04.2019 - 15:59

Nicușor Constantinescu invita presa, printr-un mesaj pe Facebook, în fața DNA Constanța, unde era chemat pentru a i se aduce noi acuzații penale. Încarcerat în penitenciar, acesta își transmite mesajele pe rețele de socializare prin intermediul apropiaților. Sediul DNA din Constanța nu are o curte în care să încapă duba penitenciarului, așa cum au instanțele, de pildă, așa că această aducere a fost un prilej – scurt – pentru ca fostul președinte al Consiliului Județean Constanța să adrese câteva cuvinte presei. L-a acuzat pe procurorul DNA care îi instrumentează cazurile de represiune nedreaptă și tortură. În fața procurorilor însă, nu a vrut să declare nimic despre noile acuzații care i s-au prezentat. Inculpații au dreptul la tăcere.

Pentru Constantinescu, astfel de episoade se întâmplă des, în ultimii ani. Omul care a condus județul Constanța execută o pedeapsă cu executare și, între timp, a primit o alta. Alte dosare vin din urmă. Camaradul său din tinerețe, din politică și din administrație, Radu Mazăre, îl privește de departe, din Madagascar. Condamnat la ani grei de închisoare după ce a retrocedat ilegal un milion de metri pătrați de teren, acesta a ales să plece, acuzând statul paralel pentru sentința primită. Unul în spatele gratiilor, altul pe malul oceanului.

 

Lucrări la o firmă privată

Procurorii DNA au anunțat că Nicuşor Constantinescu este urmărit penal pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, fiind acuzat de către procurorii DNA că ar fi dispus efectuarea de lucrări de către Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, instituție subordonată Consiliului Județean,
la obiective care nu erau administrate de către instituţia pe care o conducea. În urma acestui demers, CJ Constanţa a plătit peste 1,7 milioane de lei pentru lucrări la un obiectiv privat şi peste 3,7 milioane de lei la un obiectiv al Romsilva. În alt dosar, Constantinescu este acuzat că ar fi plătit nelegal 40 de milioane către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa. Mai exact, este vorba despre lucrări în valoare de 1.792.370,19 lei la un obiectiv privat, respectiv de 3.778.451,09 lei la un obiectiv aparţinând unei regii autonome. „La data de 15 aprilie 2019, suspectului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de Procedură Penală“, au mai transmis procurorii.

 

Ar fi achitat nelegal peste 40 milioane lei

De asemenea, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale într-un alt dosar ce vizează activitatea Regiei Autonome Judeţene Drumuri şi Poduri Constanţa. „În dosarul ultim menţionat, inculpatului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de Procedură Penală“, au mai anunţat procurorii. Potrivit acestora, în perioada 2011 – 2013, Constantinescu Nicuşor-Daniel, în calităţile de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi ordonator principal de credite, a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa, suma totală de 40.780.316 lei.

„Această sumă de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrări de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene şi de consolidare a sistemului rutier, a fost achitată de suspect, în următoarele împrejurări: fără a exista vreo procedură de atribuire dintre cele prevăzute de lege – în absenţa documentelor justificative legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate a lucrărilor şi fără ca lucrările să fie recepţionate de către Consiliul Judeţean Constanţa (întrucât acestea nu îndeplineau cerinţele de calitate – într-unul dintre cazuri drumul era deteriorat în proporţie de 100%“, au mai menţionat procurorii.

 

A spus că e șantajat pentru a-l denunța pe Liviu Dragnea

Cum spuneam, Constantinescu a fost adus la sediul DNA Constanţa, pentru a fi informat despre acuzaţiile care îi sunt aduse în aceste două dosare. La ieşirea din sediul DNA Constanţa, Nicuşor Constantinescu a afirmat că este cercetat într-un dosar în care este vizată firma Tel Drum şi că este şantajat pentru a face denunţuri împotriva lui Liviu Dragnea. În loc să fie cercetat domnul Bodean Andrei (n.r. – şeful DNA Constanţa) pentru represiune nedreaptă şi tortură pentru tot ce mi-a făcut mie în dosarele pe care le-a instrumentat, sunt cercetat pentru că a aflat că este cercetat alături de doamna Kövesi, la plângerile mele, la Secţia pentru investigarea magistraţilor“.

Avocatul Marius Mocanu a explicat jurnaliştilor la ieşirea din sediul DNA Constanţa, că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean este cercetat în două dosare penale, ambele fiind disjunse dintr-un raport al Curţii de Conturi ce vizau un control la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa.

 

Nu a dat declarații

Marius Mocanu a precizat că Nicuşor Constantinescu a refuzat să dea declaraţii în faţa anchetatorilor. „A refuzat să dea declaraţie la acest moment procesual, apreciind că este necesar să studieze actele aflate la dosarul cauzei şi în funcţie de concluziile la care vom ajunge vom formula cereri privind declaraţii, privind administrarea de probe“, a precizat avocatul. Mocanu a menţionat într-un dosar că Nicuşor Constantinescu este urmărit penal, iar în celălalt are calitatea de suspect. „Într-unul dintre dosare, despre care vă spuneam că este mai vechi, s-a pus în mişcare acţiunea penală, având calitatea de inculpat, în cel de-al doilea dosar suntem în faza în care s-a dispus începerea urmăririi penale şi dânsul are calitatea de suspect“, a mai spus avocatul.

Întrebat dacă lui Nicuşor Constantinescu i s-a cerut să-l denunţe pe Liviu Dragnea, Marius Mocanu a răspuns: „Nu cunosc despre existenţa acestei discuţii. Singura referire care ar putea fi făcută vizavi de această chestiune este faptul că RAJDP Constanţa a plătit o parte din sumele de bani respective la care am făcut referire către o societate Tel Drum. De aici a existat o discuţie vizavi de această chestiune însă, la modul concret, nu a fost formulată o acuzaţie care să vizeze persoana la care aţi făcut referire. Probabil este o concluzie pe care a tras-o dânsul în urma faptului că se vehiculează numele acestei societăţi. Este o chestiune de notorietate. Nu cunosc amănunte, detalii. Atât este ceea ce vă pot spune în
această fază.

 

De ce este după gratii

Nicuşor Constantinescu execută o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoare, după contopirea celor două pedepse primite, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal şi cea de cinci ani din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Este după gratii din 29 iunie 2016, când a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, el a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. Constantinescu a subliniat în mai multe rânduri că hotărârea a fost votată de consilierii județeni, el a pus-o în aplicare, conform legii.

Consilierii nu au răspuns în niciun fel. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013. A mai primit o condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia.

Comentarii