14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiConsilier de la Direcția de Pescuit, trimis în judecată pentru fraudă de...

Consilier de la Direcția de Pescuit, trimis în judecată pentru fraudă de fonduri UE

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, în acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei încă cinci inculpaţi: Zoltan Galfalvy, administrator al SC Hidroizolaţii SRL Târgu Mureş, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, participaţie improprie la evaziune fiscală, spălare de bani şi dare de mită, unele în formă continuată; Lorand Kontes şi Janos Ciuraru, administratori de firme, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani; Levente Fabian şi Elemer Fodor Vilmos, administratori ai unor societăţi de tip fantomă, pentru sprijinire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată a societăţii Hidroizolaţii SRL pentru evaziune fiscală în formă continuată, tentativă la stabilirea cu rea credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, precum şi pentru folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

“În luna octombrie 2014, inculpaţii Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand şi Ciuraru Janos au constituit un grup infracţional organizat care şi-a desfăşurat activitatea până în luna februarie 2016, acţionând în mod coordonat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit şi de inculpaţii Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer. Concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al Hidroizolaţii SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un contract de finanţare nerambursabilă, valabil şi în prezent, având ca obiect ‘Creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia’, valoarea proiectului fiind de 10.253.502 lei”, se precizează în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Zoltan Galfalvy, beneficiind de sprijinul celorlalţi membri ai grupului infracţional, a depus la Ministerul Agriculturii facturi fiscale despre care ştia că reprezintă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. În urma acestor acţiuni, Hidroizolaţii SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.816.620 de lei, bani care au fost viraţi în conturile mai multor firme fantomă.

“În aceeaşi perioadă, inculpatul Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila Hidroizolaţii SRL să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăţie, un număr de 19 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 8.961.864 lei. Ulterior, o parte din sumele de bani obţinute în acest mod au fost transferate succesiv în conturile unor societăţi cu comportament tip fantomă şi retrase ulterior în numerar de la ATM-uri de către inculpatul Fabian Levente”, se arată în comunicat.

Procurorii mai susţin că, după ce aceste sume i-au fost predate lui Galfalvy, acesta le-a reintrodus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operaţiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă şi depunerea în contul Hidroizolaţii SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociaţi.

De asemenea, Zoltan Galfalvy este acuzat că a remis produse alimentare şi nealimentare, în valoare totală de 390 lei, lui George Liviu Mihalca, pentru ca acesta, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Braşov, să nu-şi îndeplinească atribuţiile privind verificarea şi avizarea documentaţiei depuse pentru proiectul respectiv, precum şi monitorizarea proiectului şi verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al Hidroizolaţii SRL.

“În cursul lunii ianuarie 2016, inculpatul Galfalvy Zoltan a ajutat Hidroizolaţii SRL la întocmirea cu rea credinţă, prin intermediul contabilei Cioban Alina, a decontului de TVA aferent lunii decembrie 2015, prin care societatea a solicitat fără drept de la bugetul statului suma de 1.690.162 lei, cu titlu de rambursare de TVA. Această acţiune nu şi-a produs efectul întrucât, în urma controlului efectuat de către reprezentanţii ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş, a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie”, mai afirmă DNA.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri şi conturi bancare ale inculpaţilor din dosar.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.100.695 de lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală, în timp ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma totală de 2.862.422 de lei, reprezentând prejudiciu ca urmare a infracţiunii de obţinere pe nedrept de fonduri europene.

DNA precizează că faţă de suspectul Attila Demeter s-a dispus disjungerea şi declinarea cauzei, în vederea efectuării urmării penale de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse de procurori. 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă