Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inquam Photos: Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor

TĂIEREA FONDURILOR PENTRU PROMOVAREA EXPORTURILOR

Guvernul a tăiat fondurile Programului de promovare a exporturilor (PPE).

Redacția Online 0 comentarii

15.08.2019 - 15:22

Guvernul a tăiat fondurile Programului de promovare a exporturilor (PPE).

Din cele 20 milioane lei – credite bugetare și 45 milioane lei – credite de angajament solicitate de mediul de afaceri, însușite de Ministerul de resort MMACA, care gestionează PPE, s-au alocat zero mlei –credite bugetare și după îndelungi insistențe 15 milioane lei (adică 1/3) – credite de angajament.

Legislatia, calcata in picioare, dupa cum se arata in comunicatul ANEIR:

În decizia Guvernului nu este vorba doar de miopie economică, ci și de încălcarea reglementărilor legale: prin Legea nr.30/1999, la art.2, al (3) se prevede că ”sumele necesare finanțării acțiunilor de promovare a exporturilor, prin organizarea de târguri și expoziții ... nu vor fi mai mici de 0,1% din volumul în valută al exportului realizat în anul anterior”,ceea ce ar fi însemnat - la cursul oficial al BNR – un nivel de peste 300 milioane lei.

„Culmea ironiei: de la conducerea MFP ni s-a dat de înțeles că factori de decizie din MMACA au transmis să nu se mai aloce sumele solicitate de mediul de afaceri!!
 Concurența comercială este extrem de acerbă în această perioadă pe plan internațional. Lipsa firmelor românești de la târgurile și expozițiile externe va genera glisarea comenzilor din România către alte destinații. De aici și un impact intern în cascadă: în lipsă de comenzi externe, producătorii români vor fi nevoiți să-și reducă activitatea (șomaj, perderi de încasări bugetare etc),  încasări valutare diminuate pentru balanța comercială și de plăți a României, cu creșterea de rigoare a datoriei externe lăsată moștenire generațiilor viitoare”, a declarat Dr. Mihai Ionescu, președintele executiv al ANEIR, Co-Preşedintele Consiliului de Export al României.

Comentarii