30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiComisia Europeană confirmă scrisoarea lui Timmermans către autorităţile române

Comisia Europeană confirmă scrisoarea lui Timmermans către autorităţile române

De asemenea, conform lui Margaritis Schinas, purtător de cuvânt, CE se declară deschisă unui dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi pentru a lucra împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană.

“Pincipalele îngrijorări se referă la evoluţiile vizând independenţa judiciară şi lupta efectivă împotriva corupţiei, inclusiv protejarea intereselor financiare ale UE, şi în special, la recent adoptatele amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, care riscă să creeze o stiuaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. O eventuală legislaţie care ar permite apelurile extraordinare ar agrava situaţia sttului de drept”, a spus Schinas.

El a precizat că, “în cazul în care îmbunătăţirile necesre nu sunt făcute în scurt timp sau sunt făcute demersuri negative, cum ar fi promulgarea recentelor amendamente ale codurilor penale, Comisia va activa  Rule of Law Framework (Cadrului privind Statul de Drept) fără întârziere şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

“Comisia îşi rezervă dreptul, în calitate de gardian al tratatelor, şi nu va ezita să lanseze proceduri de infringement unde va fi necesar. Obectivul comisiei rămâne acela de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii pentru problemele referitoare la statul de drept. Comisia este dispusă să înceapă un dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi de a lucra împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a menţionat MArgaritis Schinas.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat într-o scrisoare trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă şi datată 10 mai, că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare.

Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă