12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCod Portocaliu de ploi până marţi la ora 21:00. 32 de județe...

Cod Portocaliu de ploi până marţi la ora 21:00. 32 de județe sunt afectate

„De la ora 16:00 de astăzi şi până marţi la ora 21:00, ne aflăm sub incidenţa unei avertizări meteorologice de cod portocaliu pentru 18 judeţe din partea de sud a ţării, Oltenia, vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei precum şi jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei. În acest interval vor fi ploi abundente, se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse 70 de litri/mp”, a declarat, duminică, reprezentantul ANM.

32 de judeţe se află, până luni seara, sub avertizarea unui cod galben de furtună. Sunt aşteptate ploi şi instabilitate atmosferică accentuată. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări nowcasting cod galben şi portocaliu de ploi torenţiale şi furtuni puternice.

Hidrologii au instituit un cod galben de inundaţii pe râuri din 6 judeţe, avertizarea fiind valabilă duminică, de la ora 9.30 până la ora 22.00. Este în vigoare şi o altă atenţionare de cod portocaliu pentru râuri din alte 13 judeţe din ţară.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), este cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Neamţ, Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice Bȃrlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Neamţ, Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi”, arată hidrologii.

Atenţionarea este valabilă duminică, de la ora 9.30 până la ora 22.00.

De asemenea, rămâne în vigoare o altă atenţionare pod portocaliu de inundaţii până luni la 24.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sfântu Gheorghe (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov).

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă