15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCNA a sancţionat postul B1TV

CNA a sancţionat postul B1TV

Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate privind modul în care au fost reflectate, în perioada 06-09.06.2019, evenimentele din Valea Uzului în emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate de posturile de televiziune Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV şi România TV. 

În şedinţa din 16 iulie, constatând încălcări ale dispoziţiilor Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, în emisiuni difuzate în data de 06.06.2019, Consiliul a decis să aplice o sancţiune postului B1 TV – amendă de 15.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 47 alin. (3) şi art. 67 la difuzarea emisiunii “Lumea lui Banciu”. La stabilirea sancţiunii s-a ţinut cont şi de nerespectarea dispoziţiilor art. 40 alin. (4) în cadrul emisiunii “Talk B1”. 

De asemenea, Realitatea TV  a primit somaţie publică. Radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 47 alin. (3) la difuzarea emisiunii “Lupta pentru România”.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcţia Control Digitalizare, Consiliul a decis să sancţioneze cu somaţie publică societatea LIDAS PROD S.R.L. pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi ale art. 4 alin. (2) din Decizia CNA nr 72/2012.

În aceeaşi şedinţă, membrii Consiliului au aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice a societăţii I MEDIA PRODUCTION CO S.R.L. din Târgu Mureş pentru City TV Târgu Mureş.

Prevederile legislaţiei audiovizualului la care CNA a făcut referire sunt din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare. 

Art. 74 – (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare
Art. 40 -(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
Art. 47 – (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Decizia nr. 72 din 2 februarie 2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie prevede la Art. 4 – (2) Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe: a) serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică; b) serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă