16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCinci motive să vii la mare toamna

Cinci motive să vii la mare toamna

Cel mai important atu al începutului de septembrie este prețul. Față de vârf de sezon, diferența este considerabilă. Acum, un hotel de trei stele costă 60-75 lei pe zi, iar la cele de patru stele camera costă circa 150 lei pe zi, spune Aurelian Marin, proprietarul unei agenții de turism de pe litoral. „Vom avea o lună septembrie ca niciodată. Mamaia, Constanța și întreg litoralul vor fi pline până pe 10 septembrie. Interesant însă este că în continuare se fac rezervări și vom avea turiștti și după ce va începe școala”, a precizat acesta. 

 

O noapte de cazare, cât o pizza

De altfel, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a lansat programul “Litoralul pentru toţi”, prin care turiştii beneficiază de oferte între 150 şi 600 de lei pentru o săptămână la mare, în perioada 2-30 septembrie, adică de la 25 de lei pe zi.

Cât o pizza. „Acest program social este destinat turiştilor care îşi doresc o vacanţă la malul mării la sfârşitul sezonului pentru care pot aloca buget foarte mic, comparativ cu bugetele pentru sejururile petrecute în lunile iulie şi august. Tarifele practicate în programul special «Litoralul pentru toţi» sunt mai mici cu până la 70% faţă de cele din vârf de sezon”, spun reprezentanţii federaţiei.

„Pentru a veni în sprijinul turiştilor, lansarea acestei ediţii beneficiază de aceleaşi tarife ale ediţiei de primăvară 2017, nemodificate în ultimii 6 ani, deşi costurile utilităţilor au suferit în toată această perioadă majorări de peste 60%, iar în unele cazuri chiar s-au dublat. Începând cu această ediţie, biletele pot fi achitate şi cu vouchere de vacanţă”, se arată într-un comunicat al federaţiei. Până în prezent s-au înscris în program 54 de hoteluri din toate staţiunile de pe litoral, care pun la dispoziţie 3.000 de locuri în fiecare dintre cele cinci serii. Aceste locuri vor fi vândute prin agenţiile de turism partenere şi revânzătorii lor sau direct de către hotel, tariful fiind acelaşi, în funcţie de unitatea de cazare. Astfel, aproximativ 12.000 de locuri sunt pregătite pentru turiştii care doresc să beneficieze de vacanţe cu tarife reduse.

 

Vremea, excelentă

Al doilea motiv pentru care litoralul este atrăgător și în septembrie este vremea. După un iulie în care a plouat circa 15 zile și un august cu temperaturi de peste 30 de grade, septembrie vine cu o vreme excelentă pentru plajă. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza până pe 16 septembrie. În Dobrogea, temperaturile se vor situa în perioada 5-9 septembrie la o medie de 26-27 de grade. În restul intervalului regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge o medie în jurul a 25 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o tendință de scădere ușoară și treptată de-a lungul celor două săptămâni, în medie, de la 20 până la 16 grade, în ultimele nopți. Este posibil să plouă între 11 și 14 septembrie, dar vorbim de ploi slabe, trecătoare.

 

Fără aglomerație, fără stres

Cu siguranță unul dintre principalele trei motive pentru care vă recomandăm să veniți pe litoral la începutul toamnei este faptul că nu veți mai găsi aglomerația din vârf de sezon. Nu veți mai găsi ambuteiajele infernale din weekend, din Mamaia sau de pe drumul spre Eforie, nici toate locurile de parcare ocupate. Nu veți mai sta la coadă la Delfinariu, de exemplu, dar nici nu veți aștepta foarte mult să vină comanda la restaurant. Și plaja este mai liberă, nu vă veți mai înghesui pentru fiecare petic de nisip sau pentru un loc mai bun de înotat.

 

O destinație romantică

Pe 10 septembrie începe școala, iar familiștii își vor încheia cu siguranță concediile. După această dată, litoralul devine o destinație mult mai liberă, în care puteți petrece un weekend romantic. Stațiunile de pe litoral, dar și orașul Constanța au un farmec aparte toamna. Există turiști care vin la mare în această perioadă atrași de aceste elemente. Este încă un motiv pentru care nu trebuie să ratați litoralul toamna.

 

Atracții culturale

Al cincilea motiv pentru care litoralul este o bună destinație de vacanță și toamna este reprezentat de evenimentele care sunt organizate în această perioadă. De la 1 septembrie a început „Festivalul Internaţional de Teatru Independent“, care oferă nu numai spectacole de teatru, ci și de film, timp de opt zile, intrarea fiind gratuită. În perioada 6-9 septembrie, în Piața Ovidiu din Constanța are loc un eveniment dedicat vinului, „Povestea vinului dobrogean”, la care vor fi prezente cele mai important crame din zonă. Pe 8 septembrie, Cazinoul din Constanța va fi protagonistul unui spectacol unic, intitulat „Cazino, suflet pierdut”. Spectacolul, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, își propune punerea în valoare, prin mijloace artistice, a clădirii emblematice a Constanței, declarată cea mai frumoasă clădire în stil Art Nouveau din România, aflată, din păcate, într-o avansată stare de degradare. Accesul publicului este gratuit.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă