Cinci experţi vor verifica sistemul informatic de la alegerile europarlamentare

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019 a desemnat miercuri cinci experţi care vor verifica sistemul informatic folosit.

Share

Rl online 0 comentarii

10.07.2019 - 15:02

Au fost aprobaţi cinci experţi, trei propuşi de PSD şi ALDE şi doi propuşi de PNL şi USR.

Aceştia sunt Constantin Gorgan, Sânziana Băleanu, Vasile Andrei, Constantin Alin Copaci şi Radu Mihaiu.

"Aş vrea să vorbim despre expertiză, ce anume ne dorim de la această expertiză. În primul rând, verificarea SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - n.r.) cu tot ceea ce presupune această verificare - pornim de la ceea ce a cerut AEP, să vedem dacă ceea ce au solicitat dumnealor se şi regăseşte în acest sistem, să vedem dacă permite votul multiplu, cam toate lucrurile care s-au discutat în comisie, deci, generic, verificarea SIMPV. (...) Noi nu cerem ceva anume, cerem verificarea SIMPV şi tot ce găsesc acolo experţii să ni se pună la dispoziţie. Al doilea lucru pe care vrem să îl cerem acestor experţi este crearea unui soft unde să putem să introducem toate listele suplimentare şi listele electorale permanente, care bănuiesc că sunt undeva în format electronic, ca să verificăm dacă a existat posibilitatea de vot multiplu. (...) Este unul dintre obiectivele comisiei, să vedem dacă a existat turism electoral, dacă s-a votat multiplu. Cred că acesta este rostul comisiei. Nu ar trebui să deranjeze pe nimeni lucrul acesta, dimpotrivă, toţi ne dorim aflarea adevărului", a afirmat preşedintele comisiei speciale, Lia Olguţa Vasilescu.

Cei cinci experţi urmează să îşi finalizeze analiza până pe data de 1 septembrie.

În cursul zilei de joi, Biroul comisiei de anchetă se va întâlni cu aceşti experţi pentru a le spune ce anume au de făcut.

Citește totul despre:

#alegeri #expert #sistem

Comentarii