7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCinci avioane F-16 vor completa flota aeriană a României

Cinci avioane F-16 vor completa flota aeriană a României

Camera Deputaților a aprobat, acum două zile, “Legea pentru continuarea dezvoltării capabilității operaționale aeriene”, lege care permite achiziționarea și intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române a cinci avioane de luptă F-16.

La începutul lunii decembrie, proiectul fusese aprobat și de Senatul României, astfel că decizia Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, va permite intrarea în vigoare a acestui act legislativ.

Înzestrarea Forțelor Aeriene Române cu avioane F-16 se face potrivit “Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului ”, întocmită de Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit acestei strategii, 12 avioane F-16 au intrat deja în dotarea Forțelor Aeriene și sunt operaționale, iar următoarele cinci vor aduce flota militară a României la un efectiv total de 17 aeronave de luptă.

Amintim că România mai folosește, încă, în cadrul misiunilor de poliție aerienă, și câteva avioane de luptă MiG 21 LanceR, dar acestea sunt uzate fizic și moral și ar fi trebuit retrase de la zbor de ani de zile.

La finalul acestui program, România ar trebui să dețină 48 de avioane de luptă multirol, grupate în trei escadrile de câte 16 aeronave. Escadrilele vor avea bazele la Fetești (Borcea), la Câmpia Turzii și pe un al treilea aerodrom care ar putea fi, eventual, cel de la Mihail Kogălniceanu.
Dintre cele cinci avioane F-16 a căror cumpărare a fost aprobată acum două zile, primele patru, cu simplă comandă, vor sosi în România în anul 2020, iar cel de-al cincilea, cu dublă comandă (pentru antrenamentul piloților), va sosi în anul 2021.

Pe baza noii legi, “Guvernul României va atribui Guvernului Republicii Portugheze contractul de achiziţie a cinci avioane F-16 A din excedent, a unui pachet de bunuri şi servicii care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 din Forţelor Aeriene Române, inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora. Contractul mai include elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc”, a anunțat MApN.

Când vor sosi din Portugalia, cele cinci aeronave vor avea aceeași configurație cu cele 12 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, care fuseseră livrate României între anii 2016 – 2017. MApN precizează că “Pachetul de bunuri și servicii care va fi semnat de partea română include și modernizarea tuturor celor 17 avioane F-16 ale Armatei României până la configurația M.6.X”. Pachetul de bunuri și servicii va fi cumpărat de partea română de la Guvernul SUA, întrucât avioanele F-16 sunt produse de o companie americană, Lockheed Martin.

Pentru întregul program de achiziție aferent celor cinci aeronave, România va plăti în total circa 280 de milioane de euro, dintre care 150 de milioane către SUA și 130 de milioane către Portugalia.

Noua lege va asigura și premisele pentru ca industria națională de apărare să execute lucrările de mentenanță, reparațiile capitale la motoare și modernizarea aeronavelor F-16 la standardul M.6.X. Operatorul economic din România care va asigura mentenanța avioanelor F-16 va fi desemnat de Guvernul României.

Ministerul Apărării Naționale continuă, astfel, procedurile de modernizare și achiziționare a tehnicii militare, 2019 fiind al treilea an în care au fost alocate două procente din PIB pentru apărare.

România se află printre primele locuri în cadrul Alianței Nord-Atlantice în acest domeniu, ceea ce confirmă faptul că țara noastră este un partener credibil atât în cadrul NATO și UE.

În afară de achiziția aeronavelor F-16, mai multe programe esențiale de înzestrare a Armatei României sunt, în prezent, în diferite faze de realizare, intenția oficială fiind implicarea cât mai mare a industriei naționale de apărare prin operațiuni compensatorii de tip offset.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă