13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiChirică cere ajutor de la MAI pentru organizarea sărbătorii de Sfânta Parascheva

Chirică cere ajutor de la MAI pentru organizarea sărbătorii de Sfânta Parascheva

Comitetul pentru situații de urgență a adoptat luni o serie de măsuri și recomandări pentru împiedicarea infectărilor cu COVID19, iar una dintre acestea interzice pelerinilor să meargă la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași.

Mihai Chirică a avertizat că la sărbătoarea din acest an vor lipsi celelalte evenimente de până acum: sărbătoarea vinului, târgul meșteșugarilor, focul de artificii și actele de comerț, nici masa pelerinilor de după slujba din 14 octombrie. Toate aceste măsuri au fost luate pentru că Iașiul se confruntă cu o creștere a ratei de infectare cu COVID19. 

„În acest an nu organizăm Sărbătorile Iaşiului. Ceea ce se face este ca o formă de prevenţie care să preîntâmpine sosirea unui număr mare de pelerini. Este dreptul legitim al oricărui cetăţean de a se deplasa, dar noi luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic. Nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nici târgul meşteşugarilor. Nu se vor organiza acte de comerţ. Şi asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări. Vom lua măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor grupuri de cetăţeni din România sau din Iaşi care vor dori să ajungă pe la raclă. Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi”, a spus luni primarul Mihai Chirică.

Primarul a cerut credincioșilor să nu vină la Iași, pentru că nu vor avea nici măcar locurile de parcare asigurate ca până acum pentru autocare. În schimb, a dat garanții că vor fi asigurate materialele dezinfectante și că regulile sanitare vor fi respectate prin montarea, împreună cu Mitropolia Bucovinei, de corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, unde credincioșii vor primi apă şi hrană.

Pelerinajul religios de la Iaşi din luna octombrie nu va fi anulat, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) susţinând că vor fi luate măsuri speciale pentru a se evita aglomeraţia în jurul lăcaşului de cult. 

Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă