Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CEDO respinge apelurile României şi Lituaniei în dosarele închisorilor secrete CIA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins apelurile formulate de Lituania şi România împotriva condamnărilor pronunţate de instanţa europeană în mai cu privire la participarea lor în programul închisoarilor secrete CIA.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 09.10.2018 - 20:49

Curtea s-a pronunţat în favoarea celor doi deţinuţi de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba) Abd al-Rahim al-Nashir - contra României - şi Abu Zubaida - contra Lituaniei -, care susţin că au fost încarceraţi în secret în aceste ţări în perioada 2004-2006 şi că au fost supuşi unor forme de violenţă morală şi fizică.

Nici Bucureştiul şi nici Vilniusul nu au recunoscut până în prezent existenţa unor închisori secrete pe teritoriile lor, iar cele două ţări au făcut apel. Însă judecătorii europeni au hotărât - în unanimitate - să respingă aceste recursuri. ”Curtea conchide că Lituania a găzduit o închisoare secretă aparţinând CIA din februarie 2005 în martie 2006, că domnul Zubaida a fost încarcerat acolo şi că autorităţile interne ştiau că CIA îl supuneau unor tratamente contrare Conveţiei” europene a drepturilor omului, notează, de această dată sec, CEDO.

Curtea recomandă autorităţilor lituaniene să efectueze cât mai rapid o anchetă completă în acest dosar şi să-i pedepsească, dacă este necesar, pe cei vinovaţi. Ea a condamnat Lutuania la plata sumei de 100.000 de euro reclamantului şi a 30.000 de euro cheltuieli de judecată.

Curtea cu sediul la Strasbourg a ajuns la aceeaşi concluzie în dosarul lui Abd al-Rahim al-Nashiri contra României, care urmează să plătească 100.000 de reclamantului.

CEDO recomandă şi Bucureştiului săefectueze o anchetă şi să încerce să obţină asigurări de la autorităţile americane că al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte.

Curtea a condamnat autorităţile române şi lituaniene pe baza mai multor încălcări - şi anume cu privire la interzicerea torturii, dreptul la libertate şi la siguranţă ale reclamanţilor, la respectarea vieţii private şi dreptul la recurs.

Polonia a fost condamnată de Curtea de la Strasbourg din cauza unor fapte similare în 2015.

Închisori CIA au fost înfiinţate, în secret, de către Agenţia Centrală americană de Informaţii în mai multe ţări - şi anume în Polonia, Lituania, România, Afganistan şi Thailanda - în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, la începutul ”războiului contra terorismului”, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

 

Comentarii

loading...