Foto: Facebook

Ce rol va avea Comandamentul NATO de la Sibiu

Înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East - HQ MNC-SE), cu sediul în garnizoana Sibiu, a fost aprobată de Parlamentul României, la data de 18 iunie 2020, cu avizul CSAT, la solicitarea MApN.

Mihai Diac 0 comentarii

14.08.2020 - 00:09

Înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East - HQ MNC-SE), cu sediul în garnizoana Sibiu, a fost aprobată de Parlamentul României, la data de 18 iunie 2020, cu avizul CSAT, la solicitarea Ministerului Apărării Naționale (MApN).

“În contextul modificării radicale a mediului internațional de securitate și în baza angajamentelor internaționale asumate de România, țara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul național a unei capabilități multinaționale de comandă și control în domeniul terestru – HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziția NATO, ca element integrator al planurilor naționale și aliate de apărare”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

„Inițiativa României a fost apreciată la nivelul NATO și acceptată de aliați, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional”, explica, la acel moment, ministrul apărării naționale, generalul ( r ) Nicolae Ionel Ciucă.

Un element important este faptul că, potrivit MApN, viitorul Corp Multinațional de la Sibiu (MNC-SE) va avea statut de comandament militar internațional, subordonat unui comandament al Alianței Atlantice, “în afara structurii naționale de comandă și control” a României.

Se știe că una dintre cele mai importante unități de pregătire a militarilor români, Academia Forțelor Terestre, are, de asemenea, sediul la Sibiu. De asemenea, în apropierea acestui oraș se află poligonul de la Cincu, unde se antrenează permanent militari din Forțele Terestre ale României și ale altor țări NATO și partenere.

Comentarii