Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CCR a decis: Guvernul trebuie să dubleze alocațiile din acest an, nu în etape până în 2022

Curtea Constituțională a României a decis joi că alocațiile de stat pentru copii trebuie să fie dublate acum și nu majorate în cinci tranșe egale cu indexări de 20%.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 24.09.2020 - 14:41

Judecătorii CCR au respins pentru a doua oară încercările Guvernului de a amâna dublarea alocațiilor, așa cum s-a decis prin votul Parlamentului la finalul anului trecut. Cu unanimitate de voturi, s-a stabilit că alocațiile copiilor trebuie dublate de la 150 lei la 300 lei într-o singură majorare, și nu cu câte 20% din șase în șase luni, până în iunie 2022, așa cum a stabilit Guvernul.

Dublarea alocației trebuia să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie dar Guvernul a mutat termenul la 1 august, prin Ordonanță de Urgență. Ulterior, Executivul condus de Ludovic Orban a împărțit majorarea de 100% în 5 tranșe egale iar de la 1 august copiii au primit o alocație de 185 lei în loc de una de 300 lei. Această a doua Ordonanță de Urgență a fost respinsă de Parlament, Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României iar judecătorii au decis că alocațiile trebuie dublate, dând dreptate parlamentarilor.

Potrivit calculelor făcute de Ministerul de Finanțe, majorarea cu 20% a alocațiilor începând cu 1 august a însemnat un efort financiar de 300 milioane lei, aproximativ 60 milioane lei lunar. Dacă Guvernului i se impune să dubleze imediat alocațiile ar trebui să identifice o resursă bugetară de 1,2 milioane lei doar pentru acoperirea majorării alocațiilor până la 31 decembrie 2020.

Comentarii