11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCCR a admis sesizarea referitoare la Legea finanțării partidelor politice

CCR a admis sesizarea referitoare la Legea finanțării partidelor politice

CCR a constat că Parlamentul a procedat contrar considerentelor reţinute într-o decizie anterioară a Curţii, în sensul că procesul legislativ pentru adoptarea acestei legi nu a încetat efectiv, ci a continuat prin demararea procedurii de reexaminare.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, joi, Plenul Curţii Constituţionale, s-a pronunţat, în cadrul controlului anterior promulgării, asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, obiecţie formulată de un număr de 80 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România.

În urma deliberărilor, arată sursa citată, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale este neconstituţională.

“Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea a constatat încălcarea articolului 147 alineatul (4) din Constituţie, deoarece, la adoptarea legii examinate, Parlamentul a procedat contrar considerentelor reţinute în paragraful 59 al Deciziei 718 din 8 noiembrie 2017, (…) în sensul că procesul legislativ pentru adoptarea acestei legi nu a încetat efectiv, ci a continuat prin demararea procedurii de reexaminare a legii. Aceasta, însă, este o procedură ce se declanşează de drept în temeiul articolului 147 alineatul (2) din Legea fundamentală, în situaţia în care Curtea constată neconstituţionalitatea unor dispoziţii dintr-o lege înainte de promulgare, şi nu a legii, în ansamblul său. Or, prin Decizia 718 din 8 noiembrie 2017, Curtea a constatat neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, în integralitatea sa” se precizează în comunicat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului. 

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă