11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCazinoul din Constanța, „pus în siguranță“

Cazinoul din Constanța, „pus în siguranță“

Nu este vorba despre reabilitare, ci despre chestiuni urgente pentru ca imobilul să nu se mai degradeze și în această iarnă. Lucrările vor fi realizate printr-un parteneriat încheiat între Primăria Constanța și o companie particulară românească. Primarul Decebal Făgădău a anunțat că autoritățile locale au emis certificatul de urbanism și autorizația de construire. S-a obținut și un aviz de la Ministerul Culturii și s-a întocmit un grafic al lucrărilor ce urmează a fi executate. Acestea nu vor dura prea mult, pentru că trebuie să fie gata pe 14 noiembrie, când se serbează Ziua Dobrogei. Costurile vor fi suportate de o companie particulară.

„După mai multe conferinţe pe tema Cazinoului, mai multe companii s-au arătat interesate să sprijine acest efort de punere în siguranţă a clădirii. Una dintre aceste companii ne-a făcut o ofertă concretă, avem un parteneriat – noi acordăm tot sprijinul, iar ei fac aceste lucrări. Se vor efectua lucrări de primă urgenţă, ce au primit şi avizul Ministerului Culturii. Avem şi un grafic: vom monta gard pentru restricţionare acces, policarbonat pentru ferestre sparte sau lipsă, reparaţii şarpantă şi învelitoare lipsă, curăţare jgheaburi şi evacuare apă, demontare candelabre, hidroizolaţii terase“, a declarat primarul Constanței. Edilul a promis că lucrările propriu-zise de reabilitare vor începe în mandatul său, adăugând că banii strânşi ca urmare a Festivalului NEVERSEA (circa 25.000 de euro) vor fi utilizaţi în momentul în care Compania Naţională de Investiţii va demara lucrările de reabilitare a Cazinoului pentru amenajarea elementelor de protecţe exterioară.

 

Promisiuni peste promisiuni

De-a lungul timpului au existat numeroase promisiuni de reabilitare a Cazinoului, făcute de diverși oameni politici. Au trecut mai bine de 12 ani de când Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, anunța că dorește să concesioneze Cazinoul pe 49 de ani. Era 2006 și o firmă israeliană anunța că se va ocupa de restaurare și de reintroducerea sa în circuitul jocurilor de noroc. Israelienii au dat însă faliment repede. În 2011, Mazăre a anunțat că vrea să vândă clădirea.

La scurt timp, Elena Udrea a intervenit și a preluat imobilul, cu acordul Consiliului Local Constanța. În octombrie 2011, Ana Maria Topoliceanu, director general al Companiei Naţionale de Investiţii, avansa și un termen de finalizare a lucrărilor: toamna anului 2013. O altă promisiune a venit chiar de la actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea. „Este o lucrare emblematică pentru Constanța și pentru România. În perioada următoare, sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, este posibil să demarăm procedurile de achiziție pentru proiectare și execuție. Dacă nu intervenim, în foarte scurt timp Cazinoul din Constanța va deveni ruină. Va ajunge în situația în care nu va mai putea fi refăcut“, spunea acesta în noiembrie 2014.

Au urmat mai multe licitații și contestații. Prima s-a organizat în 2015, când nicio firmă nu a fost considerată eligibilă. Două dintre firme au contestat decizia. O nouă licitație s-a organizat un an mai târziu, când a fost desemnat un câștigător, care a fost contestat de doi participanți. Au urmat alte procese la Tribunalul București și la Curtea de Apel.

 

Banii există

Valoarea lucrărilor de reabilitare a Cazinoului a fost estimată la aproape 10 milioane de euro. Primarul interimar afirmă că banii nu se pot pierde, pentru că investiția este prinsă în bugetul CNI. Bugetul CNI este însă unul anual și se aprobă prin hotărâre de guvern. Dacă în octombrie 2014 vorbeam de Guvernul PSD Victor Ponta și de primarul PSD al Constanței, Radu Mazăre, acum avem un guvern tehnocrat și un alt primar în Constanța, interimar, dar tot de la PSD. Până la apariția bugetului, nimeni nu poate garanta că se vor mai aloca fonduri pentru Cazinoul din Constanța.

Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă