13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCăsătoriile între persoane de același sex pe punctul de a fi legalizate...

Căsătoriile între persoane de același sex pe punctul de a fi legalizate în România

Ce conține această inițiativă?

Proiectul de lege, legalizează uniunea consensuală între două persoane de același sex, care pot încheia între ele un contract civil și pot avea drepturi similare cu celor ale membrilor unei familii formate prin căsătorie.

Potrivit proiectului, uniunea consensuală reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex. Aceasta poate fi recunoscută legal chiar dacă nu este înregistrată la Starea Civilă.

Drepturile și obligațiile persoanelor care au încheiat o uniune consensuală sunt identice cu cele ale soților dintr-o căsătorie tradițională. În cazul spitalizării unuia dintre parteneri, de exemplu, celălalt este considerat aparținător, iar în caz de deces supraviețuitorul beneficiază de moștenire și de pensie de urmaș.

Ideea legalizării relațiilor dintre persoanele de același sex a fost luată în calcul chiar la vârful coaliției aflate la guvernare încă din anul 2018, PSD- ALDE când, în parlament au ajuns două inițiative legislative în acest sens.

Una a fost cea a Consiliului național pentru Combaterea Discriminării și prevedea legiferarea uniunilor consensuale. Cu alte cuvinte, cuplurile, indiferent dacă sunt homosexuale sau heterosexuale, își vor putea legaliza relația, beneficiind de toate drepturile care decurg de aici. O altă inițiativă îi aparținea deputatei independente Oana Bîzgan și viza legiferarea parteneriatului civil.

”La nivelul Uniunii Europene, deja 22 de țări oferă cetățenilor posibilitatea de a oficializa relația de cuplu fără a fi obligați la căsătorie, prin alternativa unui parteneriat civil.  Nu se poate ca în 2018, într-o țară europeană, să mai condiționăm drepturi civile de instituția căsătoriei. Acest aspect este o discriminare”, a explicat Oana Bîzgan.

Potrivit datelor oficiale de la recensământul din 2011, în România sunt 800 de mii de persoane care trăiesc în concubinaj. Nu există însă o statistică și în ceea ce privește cuplurile homosexuale.
 

Cele mai citite

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă